Bursele europene au deschis astazi in urcare, datorita optimismului privind sistemul bancar
Bursele europene au deschis astazi in urcare, dupa trei sedinte consecutive de declin, datorita asteptarilor optimiste ale investitorilor privind operatiunea de refinantare pe termen lung pregatita de Banca Centrala Europeana pentru mijlocul saptamanii viitoare, informeaza Reuters.
Totodata, investitorii mizeaza ca raportarile financiare ale companiilor vor indica cresteri ale profiturilor si profitabilitatii.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a crescut cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare.
Indicele bancar european a avansat cu 0,9%, in asteptarea celei de-a doua editii a operatiunii de refinantare pe trei ani a BCE (LTRO).
Prima runda a LTRO, derulata pe 21 decembrie, a rezultat intr-o injectie de lichiditate de 489 miliarde euro in sistemul bancar, iar analistii anticipeaza ca operatiunea de pe 29 februarie se va bucura de si mai mult succes in randul bancilor comerciale.
Bursele din Asia au urcat vineri, perceptia investitorilor fiind imbunatatita de datele macroeconomice solide din SUA, insa cresterile ar putea fi limitate de temerile ca avansul puternic al preturilor petrolului ar putea da o noua lovitura economiei fragile a zonei euro.
Totodata, unii investitori ar putea vinde pentru a obtine profituri in urma cresterilor recente ale actiunilor, impingand in jos pietele.
Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 0,4%, cu cele mai bune cresteri in sectroul tehnologiei, insa este pe cale sa incheie saptamana in stagnare.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in crestere cu 0,4%, la maximul ultimelor sase luni si jumatate, peste pragul de 9.600 puncte.
Pretul petrolului Brent si-a continuat cresterea si se tranzactioneaza la peste 124 dolari pe baril, din cauza temerilor privind tensiunile dintre Iran si statele occidentale, care ar putea intrerupe exporturile din Orientul Mijlociu.
Bursa de la New York a inchis joi in urcare, datorita datelor pozitive privind piata muncii din SUA, insa cresterile au incetinit odata ce indicii s-au apropiat de maxime care nu au mai fost inregistrate din 2008, inaintea falimentului Lehman Brothers.
Indicele Dow Jones Industrial Average a finalizat in crestere cu 0,36%, in timp ce Standard & Poor's 500 a avansat cu 0,43%, iar Nasdaq Composite a urcat cu 0,81%.
Actiunile Hewlett-Packard au cazut cu 6,5%, tragand in jos indicele Dow Jones, dupa rezultatele financiare dezamagitoare raportate miercuri de companie. HP a avertizat totodata ca revigorarea afacerilor ar putea dura cativa ani.
Ce s-a intamplat la BVB
Bursa a deschis sedinta in stagnare, intr-o piata in care au fost realizate transferuri cu actiuni emise doar de 19 companii din cele 79 de societati listate pe primele trei categorii si la sectiune Internationale, iar rulajul a fost dominat de operatiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (FP).
Dupa primele minute, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat nesemnificativ, cu 0,07%, indicele BET-NG.
Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,47%. La ora 10:15, indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,15% peste inchiderea de joi. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 1,5 milioane lei (353.000 de euro), valoare similara rulajului de la debutul sedintei precedente, de 1,5 milioane lei (340.000 euro).
Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 1,3 milioane lei, si au asigurat 87% din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost efectuata la 0,563 lei, pret in crestere cu 0,54%. O cotatie mai mare a fost atinsa la 9 mai 2011, cand titlurile Fondului au fost tranzactionate la 0,564 lei.
Marile piete europene au deschis sedinta in crestere cu pana la 1%, dupa trei zile consecutive de scadere, datorita asteptarilor optimiste ale investitorilor privind operatiunea de refinantare pe termen lung pregatita de Banca Centrala Europeana pentru mijlocul saptamanii viitoare. Totodata, investitorii mizeaza ca raportarile financiare ale companiilor vor indica cresteri ale castigurilor si profitabilitatii.