Euro s-a apreciat dupa anuntul acordului de salvare a Greciei. Bursele au deschis in scadere
Euro a inregistrat marti o apreciere pe piata de schimb dupa anuntul unui acord de principiu in Europa destinat salvarii Greciei de la faliment, relateaza AFP.
Moneda unica europeana, care valora 1,3185 dolari la ora 2.40 GMT (4.40 GMT) s-a apreciat pana la 1,3287 dolari la ora 3.10 GMT (5.10, ora Romaniei).
Luni, catre ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei), euro era cotat la 1,3237 dolari. Euro a castigat, astfel, teren in fata yenului, trecand de la 105,36 yeni la ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei) la 105,94 yeni marti, catre ora 3.10 GMT (5.10, ora Romaniei).
Investitorii s-au oreintat spre euro dupa ce s-a anuntat ca un acord de principiu a fost incheiat in noaptea de luni spre marti la Bruxelles, unde ministrii de Finante din zona euro s-au reunit luni dupa-amiaza.
"Anuntul a provocat cumparari de euro", a explicat Tsunemasa Tsukada, agent in cadrul Bancii Mitsubishi UFJ. El a apreciat totodata ca aprecierea monedei unice europene ar putea inceta rapid. "Eu cred ca aceasta crestere ar urma sa se opreasca in jur de 1,33 (dolari). Nu vad euro crescand pana la 1,35 (dolari)", a adaugat acesta.
Bursele europene au deschis marti in scadere, in pofida aprobarii celui de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, iar analistii considera ca pietele se concentreaza pe perspectivele negative ale economiei grecesti, transmite Reuters.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare.
Indicele bancilor din zona euro a coborat de asemenea cu 0,3%, dupa cresteri puternice in ultimele zile.
Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat marti cel de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, de 130 miliarde euro, insotit de o schema de conversie a obligatiunilor de stat elene detinute de investitorii privati menita sa stearga peste 100 miliarde euro din datoria tarii.
Masurile dure de austeritate care conditioneaza acordul vor accenta insa recesiunea, care dureaza deja de cinci ani, si ar putea fi greu de implementat in contextul tensiunilor sociale din Grecia.
Grecia supraindatorata este amenintata de faliment in lipsa unui ajutor suplimentar, urmand sa ramburseze un imprumut in valoare de 14,5 miliarde de euro pana pe 20 martie.
Aprobarea data de catre oficialii europeni pare sa indeparteze, cel putin imediat, perspectiva unui default al Atenei, care ar putea antrena iesirea Greciei din zona euro si consecinte negative in cascada pentru soliditatea financiara a regiunii.
Citeste si: