Comentariu "cataclismic" al agentiei de rating Fitch. Ca reactie, bursele europene si moneda euro s-au dus in jos
Banca Centrala Europeana ar trebui sa cumpere mai agresiv, de pe piata secundara, obligatiunile de stat ale tarilor cu probleme din zona euro, pentru a sustine Italia si pentru a preveni "un colaps cataclismic" al euro, avertizeaza David Riley, director in cadrul Fitch, citat de Reuters.
Riley a aratat, intr-o conferinta cu investitorii in cadrul unui roadshow european, ca prabusirea euro ar fi dezastruoasa pentru economia globala. El a precizat ca acesta nu este scenariul de baza al Fitch, insa ar putea deveni realitate daca Italia nu gaseste o solutie la problemele de ordin financiar cu care se confrunta.
"Sfarsitul euro ar fi un eveniment cataclismic. Euro este moneda de rezerva. Ce s-ar intampla in termeni de stabilitate politica si financiara? Este greu de crezut ca euro va supravietui daca Italia nu va reusi sa depaseasca criza", a afirmat reprezentantul Fitch, precizand ca, desi Italia este considerata prea importanta din punct de vedere economic si politic pentru a i se permite sa se prabuseasca, marimea economiei si datoriile uriase acumulate ar putea face imposibila salvarea tarii de la colaps.
Riley recomanda BCE sa renunte la atitudinea reticenta fata de o interventie mai agresiva pe pietele de obligatiuni si sa nu se mai opuna ideii ca fondul de urgenta al zonei euro sa se poata imprumuta direct de la supraveghetorul central.
In urma comentariului "cataclismic" al celor de la Fitch, bursele europene si euro sunt in scadere.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,7% pana la jumatatea sedintei de tranzctionare, revenind de la maximul ultimelor cinci luni.
"Investitorilor nu le plac adjectivele precum «cataclismic»", comenteaza un analist al CMC Markets.
Moneda euro a coborat la 1,2695 dolari, aproape de minimul ultimelor 16 luni de 1,2666 dolari atins luni.
O emisiune de obligatiuni de stat cu maturitatea la cinci ani efectuata cu succes de Germania nu a reusit sa impinga in sus euro.
Investitorii vor urmari joi si vineri emisiunile de obligatiuni programate de Spania si Italia. Spania vrea sa imprumute joi pana la 5 miliarde euro prin titluri cu maturiatea in 2015 si 2016, iar Italia va incerca vineri sa plaseze pe piata obligatiuni la cinci ani in valoare de 4,75 miliarde euro. Totodata, Banca Centrala Europeana va prezenta in dupa-amiaza zilei de joi rezultatele primei sedinte de politica monetara din acest an.