"Ce zi de pomina! Oriunde privim, cifrele, datele, statisticile, pur si simplu nu sunt bune si chiar se inrautatesc. Economia SUA incetineste, a Germaniei incetineste si ea, Franta stagneaza de-a dreptul. Numarul somerilor creste, deficitele raman mari. Numele jocului e AUSTERITATE! Adevaratele solutii apartin politicienilor. Dezacordurile lor sunt cele care stranesc panica. Unii striga: 'Lansati un nou pachet de stimulare a economiei inainte sa ne prabusim'! Altii pledeaza pentru austeritate. Sincer sa fiu, cand toate incetinesc nici nu prea conteaza daca intram intr-o recesiune tehnica ori pur si simplu incremenim intr-o crestere meschina. Pentru noi doi tot ingrozitor va fi", a comentat astazi Richard Quest, corespondent CNN

Metaforic vorbind de la Tokio si pana la New York sau Milano, bursele pur si simplu sangereaza.

" Problemele au inceput cand a aparut zvonul ca o banca franceza vrea sa imprumute de urgenta 500 de milioane de dolari. Asta a declansat panica", a declarat Francis Lun, director Lyncean Holdings.

Potrivit "The Wall Street Journal", trezoreria americana pune la indoiala capacitatea bancilor europene de a se refinanta. La calmarea temerilor n-au ajutat deloc nici indicatorii economici descurajanti din SUA, referitori la inflatie si cresterea somajului.

"Intr-o natiune pusa in miscare de consum, 70% din economia SUA depinde de consum, asa ca pana la urma totul atarna de situatia somajului", a spus Alan Valdez, director de operatiuni, DME Securities.

Sa nu uitam ca traim intr-o lume globalizata, in care orice sincopa dintr-o tara care conteaza este resimtita de toti. Daca cei mari o duc rau, nici cei mici nu sunt la adapost. Intra aici si Romania.

"Cand oamenii sunt speriati, economisesc mai mult, cheltuiesc mai putin, corporatiile investesc mai putin, se restrang si ajung sa-si confirme singure profetiile sumbre", a declarat Neel Kashkari, analist economic.

In asemenea vremuri atat de tulburi, iata cateva ponturi nepretuite. Este adevarat ca ii vizeaza mai mult pe occidentali. Romanul simplu face putine investitii, daca nu deloc.
 
"Vechea, traditionala diversificare a valorilor ofera cea mai buna  protectie impotriva prabusirii. Nu fugiti de actiuni, cum fac cei zoriti sa vanda azi. Mai mult, daca va prinde noua recesiune cu ceva bani pusi deoparte, puteti pune mana pe niste chilipiruri grozave. Uitati-va dupa niste companii careora le-a scazut cota, unele sunt dispuse sa plateasca dividente grase. Si daca intr-adevar nu suportati ideea de a risca bani, atunci vindeti obligatiuni. Dar aveti grija ce faceti cu aurul! I se spune ultima reduta care cade. Orice ati alege, nu va puneti toate ouale intr-un singur cos", a spus Ali Velshi,  corespondent economic al CNN.

Situatia burselor in data de 19 august

Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de vineri in scadere, dupa declinul puternic consemnat in ziua anterioara. Deschiderea pe rosu s-a produs din cauza temerilor ca economia SUA ar putea reintra in recesiune, in timp ce bancile europene ar putea fi grav afectate de o noua criza a creditelor, transmite Reuters.

"Teama ca bancile vor avea probleme exercita presiuni asuma preturilor actiunilor", a declarat Robert Pavlik, analist sef la Banyan Partners din Palm Beach Gardens, Florida. 

Indicele Dow Jones a scazut cu 0,8%, Standard & Poor's 500 cu 0,76%, iar Nasdaq cu 0,74%.

Bursa de la Bucuresti si-a pastrat corectiile de la inceputul sesiunii si cobora cu 3,73% la jumatatea zilei, intr-o piata in care jucatorii urmaresc evolutia burselor externe, care continua sa scada puternic, din cauza ingrijorarilor privind intrarea in recesiune a marilor economii.

La ora 13:20, indicele celor mai lichide zece actiuni, BET, era in coborare cu 3,98%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,93% sub nivelul seditei precedente.  Totodata, indicele BET-FI, care urmareste cele cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP), scadea cu 3,63%.  Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 3,78%. 

Lichiditatea de pe segmentul de actiuni era de 23,4 milioane lei (5,5 milioane lei), putin peste rulajul din aceeasi perioada a sesiunii precedente, cand investitorii au transferat in total actiuni de 19,4 milioane lei (4,5 milioane euro). 

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu schimburi de 11,29 milioane lei. Cel mai recent transfer a fost operat la 0,4367 lei, cotatie cu 5% sub referinta. 

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene scadeau cu pana la 3,3%. Actiunile europene au deschis in scadere, ca urmare a temerilor ca marile economii ar putea intra din nou in recesiune, in timp ce liderii politici nu ajung la o solutie pentru criza din zona euro, informeaza Reuters. 

Principalul indice al bursei de la Londra, FTSE 100, a coborat vineri sub pragul psihologic de 5.000 de puncte, iar CAC 40 al pietei de capital de la Paris a scazut sub 3.000 de puncte, iar DAX german cu 3,1%.

Cotatiile bancilor sunt cel mai puternic afectate, din cauza economiei globale si a temerilor privind posibile dificultati de finantare pe termen scurt.

Bancile britanice au fost printre cele mai puternic lovite. Barclays a scazut cu 6,2%, Lloyds cu 5,7%, iar Royal Bank of Scotland cu 3,7%. 

In Franta, Societe Generale, care a pierdut 12% joi, se afla in declin cu 2%, iar BNP Paribas cu 3,4%. 

Pe bursa din Italia, Intesa Sanpaolo a coborat cu 4,2%. Bancile italiene au fost afectate in ultima perioada de temerile legate de indatorarea foarte ridicata a statului. Titlurile UniCredit au fost suspendate dupa ce au inregistrat scaderea maxima permisa de piata italiana.

Nervozitatea investitorilor s-a amplificat dupa ce unele banci europene au fost nevoite sa plateasca, joi, dobanzi mai mari pentru finantarile in dolari.

"Piata ia in calcul o recesiune, dar cred ca greseste. Unele actiuni au scazut la niveluri ridicole. A existat o panica legata de bancile europene. Guvernele europene garanteaza bancile din Europa, dar daca statele nu sunt stabile, atunci nici bancile nu au o situatia sigura", a comentat Lothar Mentel, director pentru investitii la compania Octopus Investments, care administreaza active de patru miliarde de dolari. 

Actiunile companiilor petroliere au scazut, urmand cotatia petrolului, care a avut, de asemenea, o evolutie negativa. BP si Total au coborat cu 1,7%, respectiv 1%. Actiunile Autonomy Corp au urcat cu 76%, dupa ce Hewlett-Packard a anuntat ca va cumpara compania pentru pana la 11,7 miliarde de dolari.

In timp ce bursele europene inregistreaza scaderi abrupte, economistii JP Morgan au anuntat, vineri, ca reduc estimarea de cresere pentru trimestrul patru la 1%, de la 2,5%. in plus, ei au atentionat ca "riscurile de reintrare in recesiune sunt clar ridicate", scrie MarketWatch.

Actiunile europene si asiatice inchid pe minus. Bursa americana suspina: somajul creste, piata imobiliara e la pamant