Rulajul BVB a atins cel mai redus nivel din ultimele 11 luni, in prima zi a ofertei Nuclearelectrica
Piata a fost si luni marcata de apatie, intrucat cei mai multi investitori isi pastreaza banii pentru a participa la oferta publica initiala lansata luni de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursa.
Tradeville estimeaza un pret de 12,17 lei/actiune la Nuclearelectrica
Analistii casei de brokeraj Tradeville au calculat un pret tinta de 12,17 lei pentru actiunile Nuclearelectrica, bazandu-se pe dividendele pe care compania le-ar putea distribui in urmatorii ani. Tot ei sunt de parere ca investitorii institutionali vor sustine cotatia de la bursa in primele zile de la listare.
"Consideram ca oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 10% din actiunile S.N. Nuclearelectrica (...) le ofera investitorilor mici o buna ocazie speculativa, indeosebi in cazul subscrierilor in primele trei zile, care beneficiaza de un discount de 8%. Folosind un model de evaluare al dividendelor care ar putea fi platite de companie in urmatorii ani, am calculat un pret tinta de 12,17 lei pentru urmatoarele 12 luni si apreciem ca interesul investitorilor institutionali va sustine cotatia actiunilor Nuclearelectrica in primele sedinte de tranzactionare (...) Consideram ca fundamentele aflate la inceput de trend ascendent, carora li se poate adauga euforia primului IPO local din ultimii cinci ani, vor conduce la o suprasubscriere semnificativa a pachetului de actiuni oferite si la presiune la cumparare in primele sedinte de tranzactionare. In aceste conditii, perceptia pozitiva a investitorilor poate urca pretul din piata al titlurilor SNN (Nuclearelectrica - n.r.) peste tinta calculata de noi, evolutie care poate fi speculata in mod oportun indeosebi prin subscrierea in primele zile din oferta", se arata intr-o analiza a Tradeville, citata de Mediafax.
Nucleaerelectrica ar putea distribui anul viitor dividende de 261,8 milioane lei din profitul estimat pentru acest an, iar suma ar urma sa ajunga pana la aproape 421 milioane lei in anul 2020, potrivit analistilor.
Compania de stat deruleaza in perioada 9 - 20 septembrie o oferta prin care vrea sa atraga fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei. Nuclearelectrica vrea sa vanda 25,3 milioane de acțiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social actual, la preturi cuprinse intre 11,2 lei/titlu și 15 lei/titlu.
Micii investitori pot subscrie doar la 15 lei/actiune, insa beneficiaza de un discount de 8% (daca subscriu in primele trei zile) si, respectiv, de 3% (daca subscriu din a patra zi) din pretul care va fi stabilit la final, in functie de subscrierile investitorilor institutionali. Discountul se va aplica doar pentru investitorii care subscriu intre 100 si 15.000 de actiuni, in timp ce investitorii de retail care plaseaza ordine pentru pachete mai mari de 15.000 de titluri si investitorii institutionali vor plati pretul stabilit la finalul ofertei.
"Consideram ca momentul ales pentru listare este unul oportun atat din punct de vedere al conjuncturii macroeconomice, cat si al evolutiei fundamentelor companiei. Ne asteptam la o perioada favorabila activelor de risc, dat fiind ca ipoteza reducerii programului de relaxare monetara din SUA de catre Rezerva Federala pare sa fie deja integrata in cotatii. Turbulentele care au lovit in ultimele saptamani pietele emergente au afectat in mod selectiv economiile cu deficite de cont curent masive si cronice, ocolind insa piata de actiuni de la Bucuresti si titlurile de stat locale in contextul in care Romania se bucura de primul excedent de cont curent din ultimele doua decade. Stabilitatea valutara, ciclul de relaxare monetara antrenat de Banca Nationala si acordul preventiv negociat cu Fondul Monetar International sunt argumente suplimentare pentru care actiunile romanesti ar trebui sa apara pe harta investitorilor straini, iar primul IPO din ultimii cinci ani de la BVB sa fie cu precadere favorizat", afirma analistii Tradeville.
Ei mentioneaza ca liberalizarea pietei de energie reprezinta o oportunitate importanta de crestere a veniturilor si profitabilitatii companiei, iar rezultatele financiare inregistrate in primul semestru din acest an arata deja o imbunatatire substantiala a marjelor.
In primele sase luni, Nucearelectrica a inregistrat o cifra de afaceri de 930,5 milioane lei (212 milioane euro), in crestere cu 20% fața de perioada similara a anului trecut, si un profit net de 213,2 milioane lei (48,5 milioane euro), de la pierderi de 33,7 milioane lei (7,6 milioane euro) din prima jumatate a anului trecut.
"Dincolo de orizontul anilor urmatori, perspectivele companiei se leaga de strategia energetica a Romaniei, care prevede ca energia atomica sa asigure o cota de 42,4% din productia interna in 2035. Proiectul de constructie al reactoarelor 3 si 4 necesita, potrivit estimarilor Ernst & Young, investitii de circa 6,5 miliarde euro, iar statul incearca sa atraga investitori straini pentru a permite Nuclearelectrica sa-si reduca participatia in proiect la 40%. In lipsa de informatii recente in acest sens, cel mai probabil termenul actual de luare a unei decizii, respectiv finele lui 2013, va fi amanat, tergiversand intregul proces, astfel incat pretul tinta de 12,17 lei integreaza o sansa de numai 50% ca noile centrale sa devina operationale in 2020", afirma analistii.
In urma ofertei, participatia statului va scadea de la 90,27% la 81,28% din acțiuni (daca Fondul Proprietatea va participa la majorarea de capital), sau la 82,07% (daca FP nu va participa la suplimentarea capitalului). In situatia in care Fondul Proprietatea va cumpara actiunile ce ii revin in baza dreptului de preferința va ramane cu 9,73%, iar daca nu va subscrie la oferta participatia va scadea la 8,84% din actiuni.