"Piata de capital din Romania merita cu usurinta aproximativ 200.000 de investitori individuali intr-o perioada de doi ani. Foarte des, educatia este subestimata. Chiar si eu am subestimat acest aspect, dar acum ma gandesc diferit la lucruri. (Investitorilor -n.r.) le trebuie oferite active interesante in care sa investeasca. Celor 30 - 40 miliarde de euro in depozite bancare le trebuie o contraoferta in ceva ce este mult mai atractiva decat alte posibilitati incluzand jocurile la casino. Dar pentru asta trebuie sa avem marfa, ceva care poate fi vandut si cumparat. Apoi, calitatea pietei, guvernanta corporativa, calitatea relatiei cu investitorii. Investitorii trebuie sa aiba sentimentul ca sunt tratati serios, intr-o maniera responsabila. Asta este foarte important. Sa construiesti o cultura trebuie un fel de simpatie din partea investitorilor din randul populatiei", a afirmat marti Sobolewski, transmite Mediafax.

La finalul primului semestru, erau deschise 83.292 de conturi la intermediarii de pe piata de capital, dintre care 76.400 de conturi sunt micii investitori, cu investitii de sub 20.000 euro, potrivit statisticilor emise de Fondul de Compensare a Investitorilor.

Datele nu iau in calcul insa daca un investitor are deschise conturi la mai multe firme de brokeraj, astfel ca numarul real de investitori este mai mic. 

Numarul de conturi deschise la intermediari a crescut cu peste 5.000 fata de luna martie, evolutia fiind sustinuta de oferta publica prin care statul a vandut in luna aprilie 15% din actiunile Transgaz (TGN). 

Directorul general al BVB a mentionat ca Bursa va derula campanii adresate potentialilor investitori, in care va fi implicat direct. 

Seful BVB a aratat ca bursa se afla intr-un cerc vicios, mentionand ca investitorii si companiile nu intra pe piata de capital din cauza lichiditatii reduse, iar aceasta nu se poate dezvolta fara noi jucatori si listari. 

"Problema este ca acum avem un fel de cerc vicios si acum nu este esetial numarul, ci cum putem sparge acest cerc vicios, pentru ca intotdeauna ne va tine la pamant daca nu este spart. Exact pentru ca totul este interconectat. Noile listari vor influenta pozitiv lichiditatea, lichiditatea va atrage noi investitori, care vor intensifica tranzactionarea, iar asta va atrage alte afaceri, deoarece costul capitalului va scadea. Costul capitalului este definit de cat de lichida este piata. Asta spun cartile, dar este si o dovada din viata reala. Ne uitam pe o perioada de doi ani, pentru ca nu avem foarte mult timp. Romania nu este singura piata de capital din lume. Investitorii vor sa fie lucrurile simple si ne vor trata cu rigoare (...) Vreau ca listarile sa fie ceva ca un eveniment obisnuit la BVB", a adaugat Sobolewski. 

El a mentionat ca a avut mai multe discutii cu antreprenori romani in vederea listarii, cu reprezentanti ai unor ministere si cu alti participanti din piata de capital. 

Ludwik Sobolewski a fost numit director general al BVB la inceputul lunii iulie si a preluat conducerea executiva la aproape doua luni, in urma avizarii pe 21 august de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). El a condus bursa din Varsovia timp de sapte ani, in perioada 2006 - 2013, cand piata din Polonia a ajuns pe prima pozitie din Europa Centrala si de Est.