Brokerii resping plata anticipata a impozitului de 16% pe fiecare tranzactie. “Piata de capital este un domeniu in care nu exista predictibilitate si certitudine a unor castiguri”
Propunerea de modificare a prevederilor Codului Fiscal cu privire la modalitatea de impozitare a tranzactiilor cu titluri de valoare omoara piata de capital prin diminuarea numarului de investitori si reducerea rulajelor bursiere, sustin brokerii de pe piata de capital.
Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, investitorii vor fi scutiti de la depunerea declaratiilor fiscale trimestriale si de la plata trimestriala a impozitului pe profit, insa este introdusa retinerea unui impozit anticipat de 16% pe fiecare tranzactie in profit.
Intermediarii vor determina si castigul sau pierderile inregistrate de client intr-un an. Totodata, brokerii si administratorii de fonduri vor fi obligati sa isi informeze in scris clientii cu privire la profitul sau pierderea inregistrata, precum si impozitul calculat si retinut ca plata anticipata, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul care s-a incheiat.
Conform sistemului actual de colectare a impozitului, fiecare investitor pe piata de capital este obligat sa calculeze, sa declare trimestrial castigul acumulat si sa plateasca, tot trimestrial, impozitul aferent. O alta declaratie este depusa pentru inregul an, in baza acesteia urmand sa se realizeze regularizarea.
“Tradeville se declara impotriva platii anticipate a impozitului asupra castigului din tranzactii pe piata de capital. Propunerea Ministerului Finantelor Publice este mai daunatoare pietei decat decat varianta actuala de impozitare. In prezent, se interpreteaza in mod eronat ca cea mai mare problema a investitorilor o constituie declaratiile trimestriale, insa retinerea anticipata a 16% din castigul pe tranzactie va avea consecinte dezastruase”, informeaza societatea de brokeraj, printr-un comunicat de presa.
Tradeville a realizat o simulare a efectelor noii propuneri asupra clientilor sai, pornind de la datele inregistrate in 2011 asupra carora a fost aplicata o cota de impozitare de 16% pe fiecare tranzactie castigatoare. In urma unei analize a tranzactiilor derulate prin Tradeville, se poate constata ca se poate ajunge pana la situatii tragice in care valoarea impozitului pe care l-ar plati anticipat depaseste valoarea portofoliului, ceea ce inseamna ca exista riscul ca unii investitori ar putea ramane fara bani de investit.
De exemplu, un investitor care a realizat anul trecut tranzactii in castig de 67.398 lei, dar tot anul trecut a inregistrat pierderi de 62.245 lei, conform noii propuneri de impozitare ar plati statului 10.784 lei anticipat, in conditiile in care in sistemul actual are de platit numai 824 lei.
“Piata de capital este un domeniu dinamic, in care nu exista predictibilitate si certitudine a unor castiguri. Un investitor ar putea castiga in urma unei tranzactii, insa pe urmatoarele ar putea inregistra pierderi, iar la finalul anului, investitorul in cauza sa nu aiba o baza reala de impozitare”, mai sustine Tradeville.
In consecinta, societatea de brokeraj considera ca activitatea de tranzactionare bursiera nu poate fi asimilata altor categorii ale caror venituri sunt predictibile si, prin urmare, este incorect utilizata plata anticipata a veniturilor.
Pe acelasi subiect: