Zona euro aproba o noua transa pentru Grecia, de 3 miliarde de euro
Grecia primeste o noua transa din ajutor, in valoare de 3 miliarde de euro, din programul de finantare externa. Elenii cauta astfel sa cumpere suficienta liniste pe pietele financiare pentru a preveni o noua repriza a crizei datoriilor de stat in perioada ramasa pana la alegerile din Germania, relateaza Bloomberg.
Guvernul elen va primi 2,5 miliarde euro in luna iulie, iar restul sumei in octombrie, daca premierul Antonis Samaras va reusi sa-si respecte promisiunile in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor statului si reformele economice in pofida tensiunilor din coalitia de guvernare, potrivit Bloomberg, preluata de Mediafax.
Grecia va recupera de asemenea 2 miliarde euro din profiturile obtinute de bancile centrale pe obligatiunile guvernamentale elene si va primi alte 1,8 miliarde euro de la Fondul Monetar International.
Statele din zona euro, in frunte cu Germania, continua sa mentina Grecia pe linie de plutire. UE nu este dispusa sa accepte falimentul Greciei si iesirea tarii din zona euro, insa finantarea externa este distribuita in transe minime, pentru a evita deranjarea electoratului din statele-creditor.
"Grecia este pe drumul cel bun din multe puncte de vedere, insa au existat intarzieri in unele zone. Este corect sa continuam intr-un sistem de tip plata la primire si sa distribuim fonduri pe masura ce apare necesarul de finantare", a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, dupa intalnirea de luni seara cu ministrii Finantelor din zona euro.
Pe fondul recesiunii, riscurilor presupuse de cresterea dobanzilor la nivel mondial si tensiunilor politice din Portugalia, statele din zona euro doresc sa evite un incident in Grecia, pacientul zero al crizei datoriilor de stat. Economia zonei euro s-a contractat continuu din al patrulea trimestru al anului 2011, iar somajul a atins cota record de 12,2%, medie care ascunde divergente uriase, de la 4,7% in Austria la 26,9% in Spania.
Subliniind vulnerabilitatile din zona euro si riscul persistent de destramare a blocului, directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a declarat la Bruxelles ca "fortele de centrifuga din zona euro continua sa fie serioase si trag in jos cresterea economica" in intreaga lume.
Germania, cea mai mare economie europeana, incearca sa evite o noua repriza a crizei datoriilor de stat in perioada ramasa pana la alegerile din luna septembrie, cand cancelarul Angela Merkel va incerca sa obtina un nou mandat.
Pe acelasi subiect: