Buffett crede ca, impreuna cu board-ul directorilor, a gasit persoana potrivita pentru a-l succeda in pozitia de CEO al grupului, posibil pentru un deceniu.

"Consideram ca avem acum persoana potrivita pentru a ma succeda ca CEO, probabil pentru un deceniu sau mai mult si care, in unele privinte, sa faca o treaba mai buna decat mine", a scris miliardarul in varsta de 84 de ani in scrisoarea anuala adesata actionarilor.

Buffett nu a mentionat numele persoanei, dar vicepresedintele Berkshire, Charlie Munger, in varsta de 91 de ani, a spus ca principalii candidati ar fi Greg Abel and Ajit Jain, cei mai apropiati colaboratori ai lui Buffett.

Abel, de 51 de ani, conduce Berkshire Hathaway Energy, in timp ce Jain, de 63 de ani, a condus in ultimele trei decenii operatiunile din domeniul asigurarilor.

Buffett se pregateste sa sarbatoreasca in luna mai 50 de ani la conducerea Berkshire, a carei capitalizare de piata este in prezent de 363 de miliarde de dolari.

Miliardarul a avertizat ca Berkshire nu va obtine in urmatoarele decenii performante similare cu cele din trecut.

"Nu va asteptati la o repetare a acestor performante in urmatorii 50 de ani. Berkshire a devenit atat de mare, cu un profit net pe actiune de 751.000 de ori mai mare fata de nivelul initial, incat ritmul viitor de dezvoltare nici macar nu se va apropia de cel din trecut", a scris miliardarul.

In urmatorii 10-20 de ani, cel care va conduce compania cu sediul in Omaha, Nebraska, va trebui sa ia masuri la care Buffett s-a opus, precum plata de dividende sau programe masive de rascumparari de actiuni, considera acesta.

"Cifrele au devenit prea mari. Cred ca Berkshire va avea performante peste medie, comparativ cu cele ale companiilor americane, dar media noastra nu va fi grozava", considera Buffett.

Berkshire a raportat sambata o scadere de 17% a profitului in trimestrul patru, la 4,16 miliarde de dolari, din cauza declinului profitului din investitii si a celui din asigurari.

Pe ansamblul anului 2014, profitul net a urcat cu 2%, la 19,87 miliarde de dolari. Veniturile au avansat cu 7%, la 194,67 miliarde de dolari.

Berkshire detine peste 80 de companii, precum asiguratorul Geico si producatorul de inghetata Dairy Queen, dar si investitii in actiuni ale unor companii ca Wells Fargo, Coca-Cola Co, American Express si IBM Corp.

Buffett continua sa fie interesat de achizitii, avand la dispozitie lichiditati de 63,27 miliarde de dolari.