Principalele banci de pe Wall Street concediaza angajati in masa, cotatia petrolului continua sa doboare noi recorduri, pesimismul investitorilor patrunde tot mai mult pe pietele financiare, rata datoriilor statelor este si ea destul de ridicata, iar increderea consumatorilor intr-o eventuala revenire a situatiei economice este tot mai scazuta.

Din pacate, niciunul dintre lucrurile care au declansat prabusirea pietelor financiare in 2008 nu s-a remediat. De fapt, multi analisti considera ca Wall Street este chiar mai vulnerabila acum decat atunci. Potrivit acestora, situatia economica a multor state nu arata promitator in prezent. De exemplu, Japonia a fost devastata din punct de vedere economic, odata cu seismul de 9 grade pe scara Richter care a adus pagube de peste 230 miliarde de dolari Tarii Soarelui Rasare, Europa se lupta cu criza datoriilor provocata de Grecia, iar economia americana seamana mai degraba cu un cal mort.

Intre timp, pietele financiare globale ne aduc zilnic vesti proaste. Multi investitori sunt cu sufletul la gura si spera sa nu aiba de-a face cu un scenariu prost in perioada urmatoare.

Iata care sunt cele 10 semne potrivit carora Wall Street ar putea intra in panica:

1.  Aproape toate marile banci de pe Wall Street au trecut la concedieri masive pentru a reduce costurile.

2.  Stirile economice nefavorabile creeaza un mediu pesimist care duce la reactii negative din partea investitorilor. Este vorba de fapt despre un ciclu de astfel de reactii.

3.  OPEC a anuntat ca nu va creste nivelul productiei de petrol, ceea ce ar putea duce la majorarea preturilor titeiului in urmatoarele saptamani. Pentru prima dată din 2008, cheltuielile de energie din SUA au ajuns sa reprezinte 9% din PIB.

4.  Vicepresedintele fondului de investitii Pimco, Bill Gross, le spune investitorilor ca fara stimularea artificiala a economiei, SUA ar putea incepe o noua lupta financiara.

5.  Moody's a avertizat recent ca situatia economica actuala poate duce la cresterea datoriilor Bank of America, Citigroup si Wells Fargo.

6.  Pe 18 aprilie, Standard & Poor's si-a schimbat perspectivele privind datoria guvernului SUA, afirmand ca aceasta a trecut de la "stabila" la "negativa" si a avertizat asupra faptului ca America si-ar putea pierde in curand ratingul AAA.

7.  Increderea consumatorilor in pietele financiare a scazut chiar mai mult decat in septembrie 2008 cand Lehman Brothers s-a prabusit.

8.  Mike Riddell de la Grupul de Investitii M & G din Londra a declarat pentru CNBC: "Se pare ca aproape fiecare stire despre starea de <<sanatate>>  a economiei Statelor Unite dezamageste asteptarile noastre.”

9.  Economistul Nouriel Roubini a avertizat recent in legatura cu urmatoarea criza financiara.

10. Potrivit unui studiu facut public de postul de televiziune american CNN si realizat de Corporatia Americana de Cercetare, 48% dintre americani cred ca este foarte probabil sau destul de probabil ca SUA sa se confrunte in urmatorul an cu o noua criza economica.