Provenind din managementul de varf al unor giganti bancari precum JPMorgan Chase, Goldman Sachs si Morgan Stanley, acesti bancheri au grija sa nu fie "spart" monopolul institutiilor pe care le reprezinta asupra acestei piete. NYT a aflat de ritmul intalnirilor, dar nu si despre subiectele discutate.

Secretul trebuie pastrat, pentru ca, pe cat sunt de profitabile, pe atat sunt si de controversate aceste tranzactii cu instrumente derivate ("derivatives").

Numele lor arata ca valoarea lor este dependenta ("deriva din") cea a altor active, precum actiuni, obligatiuni, ipoteci, marfuri sau indici de preturi pentru actiuni si produse, in special petrol si metale pretioase.

Pentru a lamuri cum functioneaza piata "derivatelor", NYT ofera exemplul unui antreprenor (Dan Singer) si al firmei sale (Robson Oil) care le vinde combustibil de incalzit new-yorkezilor. Gratie "derivatelor" oferite de banci, Singer a reusit sa vanda combustibilul la un pret de 3 USD pe galon, la inceputul toamnei, cand pretul era de 2,80 USD. In caz ca urmeaza o iarna grea, cand pretul pe galon ar putea urca dincolo de 3 USD, Robson Oil si clientii sai sunt protejati.

Citeste continuarea in Gandul!