Poate nu acesta este cel mai tensionat moment din lunga batalie politica dintre democrati si republicani, dar, cu siguranta, au fost vremuri si mai bune. Guvernul are nevoie sa se imprumute ca de aer, dar nu are girul Congresului in acest sens. Nemaiputandu-se imprumuta, nu-si va mai putea plati obligatiile financiare si de aici default-ul - iata noua versiune a Iadului in regie americana imbunatatita.
Cu cat data limita de 2 august pana la care Congresul trebuie sa ia decizia de majorare a deficitului Statelor Unite se apropie, cu atat tensiunea creste.

Povestea deficitului SUA nu-i priveste doar pe americani, ci priveste intreaga lume. O intrare in incapacitate de plata a Statelor Unite ar fi, pentru multi finantisti, lovitura capitala data economiei lumii. Nu doar ca administratia nu ar mai avea teoretic bani sa plateasca salariile, pensiile sau soldele militarilor, dar nu ar mai avea niciun chior sa rascumpere titlurile ajunse la maturitate, ceea ce ar transmite o unda de soc mortala in intreaga lume. Este ca si cum ai invita omenirea sa se mute in 24 de ore pe alta planeta, de aceea scenariul este refuzat vehement de capii finantelor lumii in masura in care este ridiculizat de altii mai ceva decat profetia predicatorului Harold Camping ca lumea se va sfarsi la 21 mai 2011.

Nu trebuie uitat insa ca Harold Camping a amanat profetia pentru octombrie, asa cum SUA au amanat, practic, colapsul printr-un artificiu al Trezoreriei. SUA au atins la 16 mai curent pragul maxim al indatorarii de 14.294 mld. dolari stabilit de Congres, iar Trezoreria a aprobat masuri extraordinare care permit Guvernului sa se mai poata imprumuta pana la 2 august, dar nicio zi in plus, scrie Ziarul Financiar.