"In ultimele luni, economia Ucrainei a fost in scadere. Sectoarele industriei si constructiilor au fost in declin vertiginos. Deficitul bugetar este in crestere", a declarat Putin in scrisoarea trimisa liderilor din Romania, R.Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franta, Germania, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria si Italia.

"Economia Ucrainei se indreapta spre incapacitate de plati, spre oprirea productiei si somaj masiv", a continuat presedintele Rusiei, cerand consultari urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene.

"Grupul rus Gazprom va fi nevoit sa treaca la plata in avans pentru livrarile de gaze destinate Ucrainei, iar, in cazul in care conditiile de plata nu vor fi respectate, livrarile de gaze pot fi oprite sau limitate", a atras atentia Putin, propunand solutionarea problemelor economice ale Ucrainei "pe picior de egalitate cu partenerii europeni".

Vladimir Putin le-a scris liderilor europeni pentru a-i avertiza in legatura cu riscurile pe care criza ucraineana le are asupra livrarilor de gaz rus, a confirmat Kremlinul. "Vladimir Putin exprima extrema preocupare in legatura cu situatia critica generata de datoriile acumulate de Ucraina si cu riscurile pe care aceasta situatie le are asupra livrarilor de gaze ruse", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.

"Scrisoarea a fost trimisa joi, pe cale diplomatica, liderilor din Europa de Vest si de Est", adauga Peskov. "Vladimir Putin propune adoptarea unor masuri urgente, deoarece situatia nu mai poate astepta", a punctat acesta. "Situatia poate avea consecinte negative asupra tranzitului de gaz rus prin Ucraina", a spus el.

Blocarea importurilor de catre Rusia risca sa ruineze industria Ucrainei

Blocarea importurilor Rusiei din Ucraina, asa cum a avertizat miercuri presedintele Vladimir Putin, risca sa ruineze industria acestei tari, avand in vedere ca producatorii metalurgici si de utilaje ucraineni depind aproape in totalitate de piata rusa, potrivit Bloomberg, preluata de Mediafax.

Regiunile estice Lugansk, Donetk, Harkov si Dnipropetrovsk, unde traieste 28% din populatia de 45 de milioane de locuitori a Ucrainei, asigura aproape jumatate din productia industriala a tarii, potrivit datelor statistice aferente perioadei ianuarie-februarie. Conform biroului ucrainean de statistica, 70% din exporturile regiunii Lugansk merg in Rusia.

Pentru directorul fabricii de locomotive Luganskteplovoz din Lugansk, Pavel Cesnek, este in joc insusi viitorul companiei.
Fabrica dateaza din era comunista, are 6.500 de angajati si construieste locomotive livrate in mare parte companiei Russian Railways.

Cesnek se teme ca guvernul pro-european de la Kiev va determina autoritatile de la Kremlin sa impuna restrictii comerciale care ar putea distruge industria Ucrainei.

"Legaturile comerciale cu Rusia sunt o problema existentiala, a fi sau a nu fi. Fara Rusia, pentru mine, angajatii si patronul meu ar fi un colaps total", a spus Cesnek, un ceh in varsta de 40 de ani.

Presedintele Vladimir Putin a amenintat cu blocarea importurilor din Ucraina, el incercand sa descurajeze intentia autoritatilor de la Kiev de a incheia acordul de asociere cu Uniunea Europeana, dupa inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici.

In ultimele zile, regiunile estice, unde fabricile metalurgice si de echipamente depind de cererea din Rusia, au fost scena demonstratiilor separatistilor, care au ocupat cladiri oficiale si au luat ostatici.

"Pietele noastre se afla in est. Corect sau nu, este o realitate. Nu este o concidenta ca vestul Ucrainei este pro-european, pentru ca ei nu produc nimic", a declarat Eduard Lozovski, fost viceguvernator al Lugansk, inlocuit luna trecuta de autoritatile de la Kiev.

In regiunea Donetk se afla cel mai mare producator de otel al Ucrainei, Metinvest, detinut de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din tara, cu o avere de 11,8 miliarde de dolari, potrivit indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg. Regiunile vestice produc cereale, precum grau si porumb, depinzand si de industria serviciilor, cum ar fi turismul si tehnologia informationala.

Economia ucraineana a trecut prin doua recesiuni din 2008, iar in acest an s-ar putea contracta cu 3% din PIB, potrivit autoritatilor. Ucraina asteapta acordul FMI pentru un imprumut de 27 de miliarde de dolari, pentru urmatorii doi ani.

Moneda ucraineana, grivna, s-a depreciat in acest an cu peste o treime, la un minim record, inregistrand cea mai slaba performanta dintre monedele analizate de Bloomberg, inclusiv un declin de 3,7% in tranzactiile de joi.