Actuala prognoza va fi revizuita in scadere la mijlocul lunii iulie, a spus Lagarde, intr-un discurs la Tokyo, fara a da detalii privind amploarea modificarii.

"Nu va fi o variatie foarte mare, dar va fi negativa", a spus Lagarde.

Directorul FMI a indicat reducerile simultane de dobanzi din Europa si China, precum si suplimentarea programului de achizitie de active, ca dovada privind fragilitatea economiei globale.

Totusi, Lagarde si-a exprimat speranta ca decizia Bancii Centrale Europene de a cobori dobanda pentru depozite la zero ar putea stimula creditarea interbancara.

Pozitia precauta a FMI reflecta temerile bancilor centrale din Europa si Asia, care au relaxat dobanda de politica monetara pentru a incerca sa combata cresterea globala. Decizia Bancii Angliei de a introduce lichiditati de inca 50 de miliarde de lire sterline in sistemul financiar arata temerile institutiei privind economia britanica, aflata deja intr-o nou recesiune, din cauza crizei din zona euro.

Actiunile celor trei banci centrale par, insa, sa fi reusit doar sa alimenteze temerile legate de evolutia economiei mondiale, inaintea unui raport foarte important din SUA privind piata muncii, noteaza Financial Times, preluat de Mediafax.

Economistii anticipeaza ca numarul de angajati din SUA a crescut in iunie mai puternic decat in mai. O revenire a pietei muncii ar putea descuraja Rezerva Federala a SUA sa recurga la noi runde de achizitii de active.