"Trebuie sa faca mai mult pentru sustinerea cresterii, in special prin intermediul reformelor structurale si nu prin masuri de relansare, intrucat consideram ca situatia bugetara a statelor membru nu permite acest lucru", a spus Lagarde intr-o conferinta de presa la Londra.

Intrebata despre mijloacele de depasire a crizei din zona euro, Lagarde a sugerat "o partajare mai buna a poverii fiscale intre statele membre, pentru care exista destul mijloace", scrie Mediafax.

Intre optiunile teoretic posibile figureaza crearea de obligatiuni comune ale zonei euro care sa conduca la o mutualizare a datoriilor, optiune respinsa cu fermitate la Berlin.

Noul presedinte francez Francois Hollande, care vrea sa se acorde prioritate cresterii economice, s-a declarat pregatit pentru orice propunere, inclusiv cea privind euroobligatiunile.

In ianuarie, Lagarde a evocat crearea unor obligatiuni comune, pentru a convinge pietele de viabilitatea monedei unice.
Sefa FMI a afirmat luni ca liderii europeni au realizat in acest an o atenuare serioasa a crizei, spre exemplu prin reformele de fond din tari precum Spania si Italia.

Lagarde a salutat si masurile de consolidare a fondurilor de salvare ale zonei euro, precum si operatiunile Bancii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichiditatilor prin imprumuturi ieftine acordate bancilor. "Toate aceste sunt importante, dar consideram ca se poate face mai mult", a insistat sefa FMI.

In privinta Greciei, ea a asigurat ca "preferinta clara a FMI" este ca planul international de salvare sa fie sustinut de puterea politica rezultata in urma scrutinului din 17 iunie, dar a adaugat ca datoria FMI este sa analizeze toate alternativele posibile.