La nivel global, cele mai mari 500 de averi din lume urmarite de Bloomberg au crescut cu 5% dupa alegerile din 8 noiembrie, sub ritmul consemnat de indicii bursieri Dow Jones si Standard&Poors.

Nici chiar Donald Trump nu poate frana avansul averilor in China, acestea inregistrand dupa alegerile din SUA o crestere de 13,2%, respectiv de 39,2 miliarde de dolari, la un total de 336 de miliarde de dolari.

Cresterile sunt mai mari decat cele observate la alti miliardari din oricare alta tara cu exceptia SUA, chiar daca Trump a numit China o manipulatoare a monedei, ale carei practici comerciale au provocat pierderi de locuri de munca in Statele Unite.

Pentru mexicani, averile au avut o evolutie contrara. Atacurile lui Trump impotriva vecinului sudic al Americii au depreciat peso-ul si au inversat cresterea de peste 10% a averilor miliardarilor inregistrara in cele 11 luni care au precedat alegerile.

Incepand din 8 noiembrie, averile a opt miliardari mexicani au scazut cu 5,1%, declin atenuat de un anunt al bancii centrale din februarie, ca intentioneaza sa sustina moneda, si de o vizita efectuata saptamana trecuta in Mexic de secretarul de stat american Rex Tillerson si secretarul pentru securitate interna John Kelly.

Cel mai mult a scazut averea celui mai bogat om din Mexic, Carlos Slim, cu 4,2 miliarde de dolari, la 50,7 miliarde de dolari.

Intre timp, averile celor 28 de miliardari rusi inclusi in indicele Bloomberg au crescut dupa alegerile americane cu 24,4 miliarde de dolari. Cresterea de 10,5% a urcat averile acestora la 256 de miliarde de dolari, ca urmare a cresterii cotatiilor marfurilor si rublei, pe fondul specilatiilor ca relatile dintre SUA si Rusia se vor imbunatati.au

La nivel global, miliardarii analizati de Bloomberg au devenit mai bogati cu 207 miliarde de dolari de cand Trump a devenit primul presedinte miliardar din istoria Statelor Unite, averile lor cumulate ajungand la 4.600 de miliarde de dolari.