Viata intr-o tara toxica. Condamnati sa locuiasca intr-o zona la fel de otravita ca Cernobil sau Fukushima, din cauza dezvoltarii economice
China este a doua cea mai mare putere economica a lumii, dar costurile enorme ale acestei dezvoltari economice masive, intr-un timp relativ scurt, incep sa se simta.
Rezidentii din orasele aflate intr-o dezvoltare continua sau din regiunile rurale in crestere incep sa-si faca probleme legate de calitatea aerului pe care il respira, a apei pe care o beau sau a alimentelor pe care le consuma.
In unele zone, situatia este asemanatoare cu cea de la Cernobil sau Fukushima, scrie News York Times.
Potrivit corespondentului NY Times de la Beijing, in China poluarea a devenit o problema acuta, desi consecintele traiului intr-un mediu poluat nu se vad decat in ani de zile, poate decenii, iar cei mai afectati sunt copiii.
Expatii care sunt nevoiti sa locuiasca si sa munceasca in Beijing se gandesc de doua ori inainte sa vina aici si, de cele mai multe ori, pentru perioade scurte de timp.
Gradul de poluare in crestere a dus, insa, si la dezvoltarea unei piete relationate. De exemplu, aparatele de purificare a aerului, chiar daca sunt scumpe, incep sa fie din ce in ce mai cautate.
Aproape fiecare chinez care are smartphone are instalata si o aplicatie care ii spune, in fiecare dimienata, cat de poluat este aerul din apropierea casei sale. In functie de acest indicator, chinezii pornesc aparatele de purificat aerul si isi scot sau nu copiii in parc. De cele mai multe ori, insa, parintii prefera sa-si tina copiii in casa.
Potrivit statisticilor date publicitatii saptamana trecuta de Ministerul Mediului de la Beijing, in Capitala calitatea aerului a fost compromisa in mai mult de 60% din zile, in prima jumatate a anului 2013. De asemenea, in jumatate dintre zilele din acest an, nici in restul tarii aerul nu a fost respirabil.
Pe acelasi subiect: