Cifra anuntata vineri de biroul oficial de statistica creste presiunile asupra guvernului de a reduce cheltuielile publice si a elimina reducerile de taxe, pentru a convinge pietele financiare ca nu va rata tintele de reducere a deficitului bugetar.

Media estimarilor inaintate de analistii intervievati de Reuters indica o crestere economica de 0,3%.

Dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit la inceputul acestei saptamani pentru protejarea obligatiunilor guvernamentale ale Italiei si Spaniei, pietele au inceput sa atace Franta, din cauza zvonurilor si contrazvonurilor privind situatia financiara a bancilor franceze si posibilitatea retrogradarii ratingului AAA al tarii.

Stagnarea economiei nu va ajuta la calmarea pietelor.

Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a cautat sa minimalizeze semnificatia cifrelor pe trimestrul al doilea, afirmand ca nu reprezinta o surpriza dupa cresterea puternica din primul trimestru. El a aratat ca guvernul nu isi va reduce prognoza pentru intregul an si ca va atinge tintele de reducere a deficitului.

Presedintele Nicolas Sarkozy a dat dispozitie ministrilor, intr-o intalnire convocata miercuri, sa gaseasca noi masuri de reducere a deficitului.

Programul de echilibrare a bugetului se bazeaza pe o crestere economica de 2% in 2011, 2,25% in 2012, respectiv 2,5% in 2013 si 2014.