Franta, pe urmele Statelor Unite. Ce efecte ar avea retrogradarea Parisului asupra economiei Europei VIDEO
Retrogradarea ratingului SUA a mutat atentia asupra finantelor Frantei, aflate sub presiune. Presedintele Sarkozy i-a convocat de urgenta pe ministrii responsabili de Finante si Buget pentru a le cere sa prezinte noi masuri de reducere a deficitului bugetar. Bursa de la Paris a inchis miercuri in scadere, in timp ce actiunile din sectorul bancar s-au prabusit de-a dreptul.
"Oricare ar fi impactul incertitudinilor internationale, al retrogradarii SUA de catre agentia S&P si al nervozitatii pietelor, vom lua masurile necesare pentru a ne atinge tintele de deficit", a declarat ministrul finantelor Francois Baroin dupa intalnirea cu Sarkozy.
Masurile ar putea fi aprobate pe 24 august.
Nicolas Sarkozy a cerut tuturor partidelor politice franceze sa sustina introducerea unei prevederi constitutionale care sa limiteze deficitele in viitor. Dar masura ar putea fi respinsa de parlament, dupa ce politicienii de stanga au avertizat ca nu sunt de acord cu o modificare a constitutiei in acest sens.
Franta are cel mai ridicat nivel de indatorare dintre cele sase state cu rating "AAA" din zona euro, de aproximativ 85%. A promis sa coboare deficitul bugetar la 4,6% anul urmator si sub 3% in 2013.
Indicele CAC 40 al bursei de la Paris s-a prabusit cu pana la 23% in doua saptamani de vanzari masive, intensificate de anuntul agentiei Standard&Poor's privind retrogradarea ratingului suveran al Statelor Unite.
S&P a anuntat ca perspectiva ratingului Frantei este stabila in contextul actual, insa investitorii raman ingrijorati ca bancile franceze sunt printre cele mai expuse la o inrautatire a crizei datoriilor suverane din statele de la periferia zonei euro.