Bancnota de 100 de bolivari reprezinta, in conditiile crizei actuale, mai putin de 3 centi, mai indica sursa citata, precizand ca suma abia acopera pretul unei comboane, in vreme ce pentru un hamburger e nevoie de 50 de astfel de bancnote.

"In conformitate cu puterile cu care sunt investit prin Constitutie am decis, prin acest decret, sa scot din circulatie bancnota de 100 de bolivari in urmatoarele 72 de ore", a spus Nicolas Maduro in cadrul emisiunii sale televizate "Luati legatura cu Maduro".

Liderul de la Caracas a spus ca decizia e necesara dupa ce o ancheta a scos la iveala ca miliarde de bolivari in bancnote de 100 au fost confiscate de organizatii mafiote si ascunse in orase din Columbia sau Brazilia. Maduro a acuzat bancile de implicare in acest "complot" care ar destabiliza economia si a spus, fara a detalia insa, ca in spatele planului este un ONG contractat de departamentul american al Trezoreriei.

Potrivit estimarilor Fondului Monetar International, rata inflatiei din Venezuela va ajunge la 475% pana la sfarsitul acestui an.

Maduro a ordonat, totodata, inchiderea frontierei cu Columbia, pentru 72 de ore, dupa ce guvernul a retinut "mafioti" care incercau sa introduca mari cantitati de bancnote de 100 de bolivari retrase din circulatie.

Potrivit presedintelui Maduro, aceste bancnote au fost recuperate intrand in numar mare peste frontiera cu Columbia, cu ajutorul gruparilor criminale avand ca obiectiv destabilizarea economiei Venezuelei. Miliarde de bolivari in bancnote de 100 se afla "in mainile mafiotilor internationali coordonati de pe teritoriul Columbiei", a precizat Nicolas Maduro.

Recunoscand ca este vorba despre o decizie "dura, dar "inevitabila", seful statului a cerut intarirea controalelor la frontiera pentru a evita ca aceste bancnote sa revina in Venezuela destabilizand si mai mult o economie foarte slabita.

Potrivit lui Nicolas Maduro, autoritatile venezuelene au confiscat luni 64 de miliarde de bolivari "pe punctul de a trece frontiera pe drumuri ocolitoare".

Liderul de la Caracas a precizat ca va discuta aceasta problema cu omologul sau columbian, Juan Manuel Santos, pentru a-i cere sa anuleze autorizatia de a schimba bolivari la frontiera columbiana la o rata diferita de cursul oficial din Venezuela.