Administratorii fondului au retinut 159 de milioane de dolari pentru a achita o parte din datoriile starului, care se cifrau, in momentul mortii sale, la peste 400 de milioane de dolari.

Principalii beneficiari ai fondului sunt copiii lui Michael Jackson, mama cantaretului si cateva organizatii de caritate. Michael Jackson a decedat pe 25 iunie 2009, din cauza unei supradoze de propofol.

"Thriller", lansat de Michael Jackson in 1982, ramane cel bine vandut album din toate timpurile. Specialistii din industria muzicala considera ca fondul care administreaza averea megastarului va putea obsine si alte incasari substantiale in anii viitori, la fel cum fondurile ce administreaza averile altor staruri decedate, precum Jimi Hendrix, John Lennon si Elvis Presley, continua sa incaseze multe milioane de dolari in fiecare an.

Printre proiectele in derulare initiate de administratorii fondului Michael Jackson se afla recent lansatul album "Michael", ce contine piese originale ale regretatului artist care nu au mai fost lansate, dar si filmul documentar "This Is It", ce include secvente inregistrate din timpul repetitiilor pe care starul le facea la Los Angeles cu putin timp inainte de a muri, pentru o serie de 50 de concerte pe care urma sa le sustina la Londra incepand din iulie 2009.

Printre datoriile achitate figureaza suma de 900.000 de dolari reprezentand plata catre cimitirul Forest Lawn Memorial, unde a fost inhumat trupul starului, dar si suma de 35.000 de dolari reprezentand "costume pentru inmormantare".

Administratorii fondului au platit taxe in valoare de 27,2 milioane de dolari, alte 5,3 milioane de dolari pentru membrii familiei Jackson si pentru proprietatle pe care acesta le-a detinut si alte 4 milioane de dolari reprezentand ipotecile pentru proprietatile sale.