Ungaria a adoptat noul pact fiscal european. Ce presupune acesta si cand va intra in vigoare
Parlamentul ungar a adoptat luni seara cu o majoritate zdrobitoare rezolutia care va permite Budapestei sa se alature noului pact fiscal al Uniunii Europene (UE), potrivit AFP.
Rezolutia a fost prezentata de ministrul de Externe al Guvernului conservator Janos Martonyi si a fost adoptata cu 304 voturi exprimate de deputatii partidului Fidesz (la putere) si ai celui mai important partid de opozitie, MSZP (socialist).
Partidul de extrema dreapta Jobbik a votat impotriva rezolutiei (42 de voturi), in timp ce Verzii din cadrul LMP s-au abtinut (15 voturi).
La sfarsitul lui ianuarie, 25 din cei 27 de lideri ai Uniunii Europene s-au pronuntat in favoarea unui nou Pact pentru intarirea disciplinei bugetare in zona euro, asa-numitul "compact fiscal", care urmeaza sa oblige fiecare tara parte sa inscrie in legile sale o "regula de aur" a echilibrului bugetar, a carei nerespectare o va expune in mod automat unor sanctiuni.
Pactul va intra in vigoare inca de la 1 ianuarie 2013.
Premierul ungar Viktor Orban a respins, initial, aderarea Ungariei la acest Pact, dar ulterior, in urma unor ezitari, el si-a exprimat, intr-un final, acordul, argumentand ca masurile cele mai stricte ar viza Ungaria abia dupa adoptarea monedei unice, euro, de catre Budapesta.
De asemenea, Orban le-a spus parlamentarilor ca "toate punctele Pactului" sunt acceptabile pentru Ungaria si ca nu exista, astfel, niciun obstacol ca aceasta tara sa nu se alature noului acord.