Facem aceasta remaniere guvernamentala pentru a "reporni de la zero" dupa un an dificil, a explicat premierul conservator Tony Abbott.

In 2014, Guvernul a scazut in sondaje, deficitul a crescut, in timp ce masurile de austeritate adoptate pentru a face fata situatiei sunt departe de a fi populare. 

In 2015, Guvernul australian "vrea sa puna in centrul" actiunilor sale "economia si bugetul", a spus Abbott.

"In cele din urma, nu reusesti nimic fara o economie puternica", a apreciat el. 

Tony Abbott a salutat performanta ministrului Imigratiei, care, potrivit unor observatori, ar putea deveni noul sef al Partidului Conservator. 

Australia aplica o politica foarte restrictiva in materie de imigratie. Solicitantii de azil care sosesc pe cale maritima sunt plasati in centre de retentie din Papua Noua Guinee sau pe insule din Oceanul Pacific, precum Nauru sau Manus. De foarte multe ori, ei nu reusesc sa se stabileasca in Australia chiar daca cererea de azil este aprobata.  Portofoliul Imigratiei va reveni lui Peter Dutton (Sanatate).

Ministrul Apararii David Johnston a fost demis. El era vizat de peste o luna de critici dupa ce a spus ca santierele navale publice sunt incapabile sa "construiasca o canoe".  David Johnston a fost inlocuit cu Kevin Andrews, aflat pana in prezent la Afaceri Sociale. 

Potrivit opozitiei australiene, aceasta remaniere guvernamentala este un esec.