Potrivit lui Orban, Polonia, aflată sub focul criticilor Bruxellesului pentru modificările aduse sistemului judiciar, este tratată incorect. El a subliniat că Ungaria nu va subscrie la nicio încercare de a invoca Articolul 7 în procesul de sancţionare declanşat de UE.

   
"Trebuie să clarificăm pentru UE că este inutil fie şi să înceapă o acţiune împotriva Poloniei, deoarece nu există nicio şansă" să ajungă la un rezultat. "Pentru că Ungaria va fi acolo şi va forma un obstacol de netrecut", a insistat Orban.

Comisia Europeană a anunţat miercuri lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Într-o primă fază, precum cea declanşată miercuri de Comisia Europeană, articolul 7 permite ''a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă'' a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin 22 de ţări din UE. Eventualele sancţiuni, aşa cum este cazul retragerii dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot cu unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate).

Acţiunea Comisiei Europene lansată miercuri împotriva Poloniei în legătură cu reforma justiţiei din această ţară încalcă suveranitatea Poloniei, iar Ungaria îşi va folosi dreptul de veto, a declarat miercuri vicepremierul ungar Zsolt Semjen, pentru agenţia naţională de presă a Ungariei, MTI, imediat după anunţul Comisiei.

"Prietenia polono-ungară şi angajamentul guvernului ungar faţă de tratate ne obligă să luăm atitudine în cadrul tuturor forurilor împotriva măsurii decise de Comisia Europeană", a declarat Semjen, potrivit MTI. Întrebat dacă aceasta ar putea însemna ca Ungaria să impună veto acţiunii contra Poloniei, el a spus "da", adaugă agenţia de presă ungară.