Va fi sau nu va fi Brexit? Critici dure la adresa Theresei May: Marea Britanie ar putea ajunge “un fel de colonie a UE”
Brexit
Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson a declarat miercuri în faţa Parlamentului de la Londra ''că nu este prea târziu pentru a salva Brexit-ul'', la zece zile după demisia sa din guvern în urma dezacordului faţă de strategia premierului Theresa May, relatează AFP, preluată de Agerpres.
El i-a reproşat premierului conservator că a deviat spre un ''Brexit din care mai rămâne doar numele'' şi i-a cerut ''să schimbe tactica'', într-o scurtă declaraţie care a vizat încă o dată subminarea autorităţii Theresei May, în momentul în care se negociază ieşirea ţării din Uniunea Europeană, programată să devină efectivă 29 martie 2019, cu o perioadă de tranziţie până la finele anului 2020.
"Încă mai avem timp în aceste negocieri", a mai spus Boris Johnson, care susţine o rupere clară de UE, în timp ce primul-ministru se îndreaptă spre un "soft" Brexit, ceea ce înseamnă menţinerea unor legături strânse cu UE.
Boris Johnson i-a cerut Theresei May să revină la viziunea despre Brexit pe care a expus-o în ianuarie 2017 în discursul său de la Lancaster House şi care ilustra un Regat Unit ''puternic şi independent''.
''Problema nu e că nu am reuşit să afirmăm necesitatea unui acord de liber schimb ca acela care a fost prezentat la Lancaster House, ci că nici măcar nu am încercat'', a spus Boris Johnson în Parlament. "Trebuie să încercăm astăzi, pentru că nu vom avea altă şansă să facem acest lucru bine", a continuat el în discurs.
Boris Johnson a demisionat la 9 iulie din funcţia de ministru de externe, decizia sa survenind după cea a fostului ministru pentru Brexit, David Davis, la doar câteva zile după ce premierul britanic Theresa May obţinuse acordul miniştrilor săi pentru strategia pentru Brexit.
Boris Johnson a avertizat că Marea Britanie ar putea ajunge “un fel de colonie a Uniunii Europene după Brexit”, după ce guvernul de la Londra şi-a anunţat preferinţa pentru o relaţie comercială strânsă cu blocul comunitar după Brexit, notează Reuters.
Planul prezentat de premierul Theresa May are în vedere ca Marea Britanie să menţină la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strânse cu UE după ieşirea oficială din blocul comunitar, propunerile fiind însă mai restrictive la capitolul servicii, capitol care vizează în special centrul financiar londonez.
Londra şi Bruxelles ar trebui să ajungă la un acord până în octombrie, pentru a permite parlamentelor europene şi celui britanic să îl ratifice înainte de concretizarea Brexit-ului, la 29 martie 2019. Negocierile sunt prelungite şi se lovesc, în special, de problema graniţei între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, membră UE.
Theresa May are de înfruntat rebelii din propriul partid
Guvernul prim-ministrului Theresa May a câştigat la limită un vot-cheie marţi asupra unui amendament la noua lege privind comerţul care a fost propus de rebelii pro-UE din propriul Partid Conservator.
Guvernul a reuşit să blocheze adoptarea amendamentului cu 307 voturi la 301, după ce rebelii din Partidul Conservator au încercat să păstreze Marea Britanie în uniunea vamală a UE dacă nu se va încheia un acord comercial până când va părăsi blocul comunitar, în martie anul viitor.
Legiuitorii din Camera Comunelor - principala cameră, aleasă, a parlamentului britanic - au votat apoi cu 317 la 286 în favoarea acordării permisiunii ca legea să ajungă şi în Camera Lorzilor, ai cărei membri nu sunt aleşi.
Premierul May a pierdut însă un alt vot, cu 305 la 301, asupra unui amendament minor la legea comercială privind menţinerea Marii Britanii în reţeaua europeană de reglementare a medicamentelor.
Înainte de votul strâns asupra amendamentului privind uniunea vamală, parlamentarilor conservatori li s-a spus că o înfrângere a guvernului ar fi dus la un vot de neîncredere, relatează BBC citând surse. Legea comercială este una din cele câteva reglementări menite să asimileze legislaţia UE în legea britanică.
Ministrul pentru comerţ internaţional Liam Fox a declarat că acesta este "un prim pas încrezător pe care Marea Britanie îl face spre definirea sa ca naţiune cu interese comerciale independente pentru prima dată în peste 40 de ani".
Însă conservatoarea Nicky Morgan a postat pe Twitter că a votat pentru amendamentul privind uniunea vamală "cu inima grea", după ce May a făcut luni concesii celor din tabăra eurosceptică din partid.
Un alt conservator pro-UE, Phillip Lee, a salutat trecerea amendamentului privind reglementările din domeniul medicamentelor "ca un obiectiv de negociere pentru guvern pentru a menţine aprovizionarea noastră cu medicamente deschisă după Brexit".
Theresa May este sub presiune atât din partea taberei conservatoare pro-Brexit, cât şi a celei pro-UE, pentru a schimba planul de ieşire din UE anunţat după o şedinţă de guvern din această lună.
Ea a ajuns la un compromis cu euroscepticii din guvern pentru a putea trece o lege privind controlul vamal. May s-a confruntat şi cu o înfrângere la votul asupra taxării comerţului transfrontalier, dar a acceptat în cele din urmă patru amendamente din partea aşa-numitului European Research Group din cadrul Partidului Conservator, care se bucurau de sprijinul a până la 60 de politicieni, care făceau lobby împotriva unui Brexit "soft".
Guvernul lui May a fost zguduit de o serie de demisii ale euroscepticilor din guvernului ei, începând săptămâna trecută cu fostul ministru pentru Brexit David Davis, urmat la scurt timp de fostul ministru de externe Boris Johnson.
Pe acelasi subiect: