Johnson consideră că umilinţa suferită de Marea Britanie va fi una similară cu cea a Greciei, scrie News.ro.

El a scris: „Experienţa Greciei este o lecţie pentru faptul că este o nebunie pentru o ţară să se lase intimidată de negociatorii UE”.

Făcând referire la acordul privind Brexitul stabilit de guvernul lui May, din cauza căruia a demisionat, Johnson a precizat: „Prin propunerile stabilite de guvern, urmează să facem o greşeală istorică şi ne vom transforma într-o ţară care acceptă regulile de la Bruxelles şi nu are niciun cuvânt de spus – nu doar pentru bunurile industriale şi în agricultură, dar în mai multe activităţi economice”.

Citește și: Ce se întâmplă cu milioanele de cetățeni europeni din Marea Britanie, după Brexit. Decizia guvernului de la Londra

„Uitaţi-vă la umilirea Greciei, un membru UE şi întrebaţi-vă cum va acţiona UE având în vedere că Marea Britanie nu va mai fi membră şi nu vom putea să facem nimic pentru a ne proteja”, a adăugat el.

Comentariile reprezintă prima intervenţie semnificativă a lui Johnson de când şi-a dat demisia şi sunt de natură să o îngrijoreze pe May pentru că Johnson este o figură populară în Partidul Conservator, despre care au existat informaţii că plănuieşte să candideze la conducerea partidului.

Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a anunţat, săptămâna trecută, că negocierile cu Marea Britanie intră în etapele finale şi se vor desfăşura 'încontinuu', astfel încât 'nu mult mai târziu' de începutul lunii noiembrie să poată fi încheiat un acord, transmite agenţia Reuters.

Vorbind în faţa presei după o întâlnire avută la Bruxelles cu negociatorul şef britanic Dominic Raab, Michel Barnier a insistat că orice acord cu Marea Britanie privind viitoarea relaţie trebuie să respecte regulile pieţei unice europene.

El a menţionat că ultima rundă de negocieri, desfăşurată în iulie, a apropiat cele două părţi de un acord privind cooperarea post-Brexit în domeniul securităţii, dar încă este departe o înţelegere privind viitoarele relaţii economice dintre Marea Britanie şi blocul comunitar.