UniCredit lanseaza cea mai mare emisiune de actiuni din Italia si concediaza mii de angajati, pentru a se salva. Premierul italian promite ca va sprijini sectorul bancar
UniCredit vrea sa obtina 13 miliarde de euro (13,8 miliarde de dolari) in urma celei mai mari emisiuni de actiuni din Italia, care va reprezenta un test semnificativ pentru sistemul bancar al tarii, transmite Bloomberg.
Emisiunea de actiuni, menita sa majoreze capitalul, ar urma sa fie lansata pana in iunie, iar fondurile vor ajuta la scoaterea din bilant a unor credite neperformante in valoare de 17,7 miliarde de euro. Banca spera ca astfel isi va majora profiturile si dividendele pana in 2019.
De asemenea, pana in 2019, UniCredit SpA va concedia inca 6.500 de angajati, pentru a-si reduce costurile anuale cu 1,7 miliarde de euro, iar pentru acest an nu va plati dividende.
Sub conducerea noului sau director general, francezul Jean-Pierre Mustier, UniCredit a demarat in luna iulie a acestui an un vast program de restructurare strategica destinat imbunatatirii bazei sale de capital.
UniCredit a obtinut peste 2,5 miliarde de euro in urma vanzarii unei participatii de 33% in banca poloneza Pekao, dupa ce, in octombrie, a vandut 20% din brokerul online FinecoBank cu aproximativ 550 de milioane de euro.
UniCredit ar urma sa obtina un profit net de 4,7 mld. euro, in 2019
"Am adoptat actiuni decisive pentru a face fata expunerii la creditele neperformante si pentru a sprijini viitoarea profitabilitate a bancii", a afirmat Jean-Pierre Mustier.
Anul acesta, actiunile UniCredit au scazut cu aproximativ 50% la Bursa de la Milano. Luni, au inchis la 2,424 euro, evaluand banca la 15 miliarde de euro.
Masurile de restructurare vor ajuta UniCredit sa ajunga la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 12,5% pana in 2019, in conditiile in care, la finele lunii septembrie 2016, acest raport era de 10,8%. Nivelul capitalului va fi erodat suplimentar, dupa ce banca va vinde o mare parte din portofoliul sau de credite neperformante.
In total, pana in 2019, banca va renunta la 14.000 de angajati. Costurile totale nete vor scadea la 10,6 miliarde de euro, de la 12,2 miliarde de euro in 2015. La finele lunii septembrie, banca avea 123.000 de angajati.
Luni, UniCredit SpA a anuntat ca va inregistra anul viitor un castig net de capital de 2,2 miliarde de euro in urma vanzarii diviziei sale de gestionare a activelor grupului francez Amundi, pentru 3,55 miliarde de euro (3,75 miliarde de dolari).
De asemenea, cel mai mare grup bancar italian in functie de valoarea activelor isi va majora indicele de adecvare a capitalului cu aproximativ 78 de puncte de baza in urma tranzactiei. Amundi va plati UniCredit un dividend extraordinar de 315 milioane de euro inainte de finalizarea acordului, care este asteptat in primul semestru din 2017.
UniCredit este prezenta in 17 tari din lume, cu peste 8.500 de sucursale si 147.000 de angajati. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrala si de Est, unde realizeaza aproximativ 16% din veniturile sale. In Romania, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, si-a majorat participatia pe care o detine la UniCredit Tiriac Bank, de la 50,5% pana la 95,6% din actiuni, prin preluarea pachetului de 45% detinut de omul de afaceri Ion Tiriac.
Gentiloni promite ca statul va salva bancile aflate in dificultate
In contextul inrautatirii situatiei bancilor din Peninsula, noul premier italian, Paolo Gentiloni, a spus in discursul sau inaugural in Parlament, ca este gata sa vina in sprijinul sectorului bancar.
"Vreau sa spun foarte clar ca guvernul este gata sa intervina pentru a garanta stabilitatea bancilor si economiile cetatenilor", a declarat Paolo Gentiloni in primul sau discurs in calitate de premier.
Monte dei Paschi di Siena (BMPS), a treia mare banca italiana, a confirmat saptamana aceasta ca va incerca sa stranga cinci miliarde de euro de pe piata pentru a se recapitaliza si a putea sa se mentina pe linia de plutire. Insa sansele de succes pare foarte mici iar analistii apreciaza ca cel mai probabil statul italian va trebui sa intervina pentru a furniza capitalul necesar.
Un eventual colaps al Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche banca din lume, ar pune in pericol economiile a zeci de mii de italieni si de asemenea ar avea repercusiuni asupra intregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 miliarde de euro, aproape o treime din totalul intregii zone euro.
Paolo Gentiloni, fost ministru de Externe, a preluat postul de premier dupa ce predecesorul sau, Matteo Renzi, a demisionat saptamana trecuta a urmare a respingerii de catre populatie a proiectului sau de reforma constitutionala.
Pe acelasi subiect: