Tragedia greaca se repeta la Roma. Referendumul care ar putea darama sistemul bancar fragil al Italiei. Germania, pregatita pentru o noua criza financiara in UE
“In 48 de ore urnele se vor deschide, 50 de milioane de cetateni vor vota intr-un referendum fundamental nu pentru guvern, nu pentru un partid politic, ci pentru tara”, a declarat Renzi intr-un interviu pentru postul de radio Rtl 102.5.
Ulterior, seful guvernului italian a raspuns pe social media la intrebari pe tema referendumului de duminica si, printre altele, a asigurat “ca se joaca totul in urmatoarele 48 de ore”.
“La munca, sa convingem (oamenii). Nu a existat niciodata un numar atat de mare de indecisi”, a spus el, referindu-se la faptul ca aproape un sfert din populatia cu drept de vot declara ca nu stie daca va vota pentru sau impotriva reformei constitutionale. “Toata lumea ne priveste pentru ca toti sunt constienti ca referendumul poate schimba rolul Italiei pe scena internationala, sunt convins de acest lucru”, a scris Renzi pe Twitter si Facebook in ultima zi a campaniei electorale.
Totodata, intr-un interviu publicat vineri de cotidianul Corriere della Sera si citat de DPA, Renzi a spus ca rezultatele referendumului ar putea decide viitorul Italiei pentru urmatorii 20 de ani. “Daca va castiga tabara 'DA', Italia va fi mai puternica. Daca va castiga tabara 'NU', riscul unui salt in necunoscut este evident pentru toata lumea”, a mai spus el.
La referendum din 4 decembrie alegatorii italieni sunt intrebati daca sprijina reforma constitutionala care, printre altele, anuleaza functia legislativa a Senatului si prin care guvernul italian sustine ca va imbunatati functionarea procesului legislativ.
Potrivit DPA, observatorii internationali urmaresc indeaproape votul, deoarece o victoria a lui 'NU' ar putea atrage dupa sine demisia premierului Renzi si o criza politica de proportii care ar putea destabiliza sistemul bancar fragil al Italiei si ar aduce partidele anti-euro mai aproape de putere.
Germania se pregateste de o noua criza financiara
Germania este pregatita sa reactioneze in cazul unei crize financiare in urma referendumului cu privire la modificarea Constitutiei Italiei, programat pentru 4 decembrie, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante, citat de Reuters.
"Suntem pregatiti intotdeauna", a spus Friederike von Tiesenhausen in timpul unei conferinte de presa.
Exista temeri ca, in cazul in care modificarile propuse de premierul Matteo Renzi sunt respinse, s-ar putea declansa o criza politica ce ar afecta si finantele publice in Italia si ar cauza probleme pe pietele financiare.
Von Tiesenhausen a refuzat sa comenteze cu privire la un posibil ajutor din partea guvernului italian acordat bancii Monte dei Paschi.
Ea a afirmat ca regulile Uniunii Europene care cer ca investitorii privati sa inregistreze pierderi inainte ca bancile sa poata fi salvate pe cheltuiala contribuabililor trebuie luate in serios.
Cea mai veche banca din lume, pe marginea prapastiei
O criza politica la Roma nu ar face decat sa accentueze criza profunda in care se afla de ani de zile sistemul bancar din Italia.
Italia discuta cu Comisia Europeana termenii unei interventii a statului pentru salvarea bancii Monte dei Paschi, o solicitare in acest sens fiind deja facuta, iar operatiunea ar putea fi lansata chiar saptamana viitoare, informeaza un articol publicat vineri in cotidianul italian "Corriere della Sera", preluat de Reuters.