Ungaria vinde obligatiuni in dolari pentru prima oara in doi ani, in locul acordului cu FMI
Ungaria va vinde obligatiuni denominate in dolari pentru prima oara in aproape doi ani, in conditiile in care premierul Viktor Orban renunta la incercarea de a obtine sprijinul Fondului Monetar International, relateaza Bloomberg.
Guvernul de la Budapesta ofera obligatiuni pe termen de cinci ani cu un randament cu 3,45 puncte procentuale peste titlurile Trezoreriei americane si obligatiuni pe 10 ani cu un spread de 3,55 puncte procentuale, la nivelul de marti, a declarat o sursa apropiata situatiei, transmite Mediafax.
Randamentul obligatiunilor ungare in dolari cu maturitate in martie 2021 este in crestere cu 0,04 puncte, la 4,804%, respectiv cu 3,25 puncte peste cel al titlurilor Trezoreriei SUA.
Ungaria nu a reusit sa obtina o linie flexibila de creditare din partea FMI, dupa un an de dispute legate de independenta bancii centrale si sustenabilitatea masurilor guvernului Orban de reducere a datoriei tarii.
Agentia pentru datorii a Ungariei a anuntat in ianuarie ca intentioneaza sa emita in acest an pe pietele internationale obligatiuni de 4-4,5 miliarde de euro, pentru a sustine rambursarea unor datorii in valuta de 5,1 miliarde euro.
"Demonstreaza in cele din urma ca au capacitatea sa acceseze piata internationala a obligatiunilor. Ar trebui sa fie un factor pozitiv pentru Ungaria, precum si pentru piata locala de imprumut, unde vor scadea presiunile", a declarat Esther Law, analist pentru piete emergente la Societe Generale.
Un analist al Standard Bank Group, Timothy Ash, anticipeaza ca Ungaria va vinde obligatiuni in valoare de 2-3 miliarde de dolari.
Ungaria a angajat ca aranjori ai emisiunii bancile BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank si Goldman Sachs Group.