"Din cauza celor mai recente masuri care au dus la majoriarea taxelor, dar si din alte motive, povestea investitiilor pe piata de capital din Ungaria poate lua sfarsit. Cu toate acestea, multi investitori raman optimisti si nu realizeaza ca daca situatia nu se va imbunatati in timp util Ungaria poate demonstra de ce este probabil una dintre cele mai riscante piete din lume", se arata intr-o nota a analistilor BofA/ML, in care tara este descrisa drept "o piata de evitat".

O alta nota, publicata de Raffaella Tenconi, economist la BofA/ML in Londra, a redus estimarea privind evolutia economiei ungare in 2013 de la o crestere de 0,8% la o contractie de 0,3%.

Tenconi considera ca Ungaria nu isi permite riscul sa nu incheie un acord cu FMI si UE si a subliniat faptul ca cu cat va intarzia acest acord cu atat mai mult nu va reusi sa transmita incredere.

Potrivit analistilor, semnarea acordului cu FMI si Uniunea Europeana va stabiliza pietele dar este improbabil sa modifice perspectiva de crestere, daca autoritatile nu vor demonstra ca cele mai dificile probleme economice au fost depasite.

Intre factorii negativi mentionati de Tenconi pentru atractivitatea pietei ungare de capital se numara masurile de institutionalizare a nivelului ridicat al taxelor, in sectoare precum cel energetic si bancar, care initial au avut statul exceptional.

Un alt factor negativ este excluderea actiunilor Gedeon Richter din indicele MSCI pentru pietele emergente, astfel ca Ungaria mai are o pondere de numai 0,2% in acest indice, prin intermediul titlurilor a trei companii.