Purtătorul de cuvânt al Consiliului UE, Sebastian Fischer, a anunţat pe Twitter că, la reuniunea la nivel de ambasadori desfăşurată luni, statele membre au confirmat prin majoritate calificată regimul de condiţionalitate care leagă fondurile europene de statul de drept, dar în privinţa deciziei privind resursele proprii nu s-a obţinut unanimitatea necesară din cauza opoziţiei a două state membre.

Anterior, premierul ungar Viktor Orban i-a informat pe cancelarul german Angela Merkel, pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, şi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că Ungaria va bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi planul european de redresare post-pandemie, din cauza condiţionalităţii privind accesarea fondurilor europene de statul de drept, a anunţat luni şeful biroului de presă al guvernului ungar, Bertalan Havasi, citat de agenţia MTI.

Într-o scrisoare adresată acestora, Viktor Orban precizează că veto-ul ungar priveşte toate elementele cadrului financiar multianual şi ale planului de redresare Next Generation. Veto-ul include decretul privind cadrul financiar multianual şi o decizie asupra resurselor proprii, a indicat Havasi.

Havasi a amintit în declaraţia sa că premierul ungar a avertizat în mod repetat împotriva legării bugetului UE şi a pachetului de redresare de condiţii în care ''natura pretinselor încălcări nu este precis definită, ceea ce ar conduce la sancţiuni financiare motivate politic prin folosirea unor standarde duble''.

Fondurile europene nu sunt donaţii caritabile, ci plăţi la care Ungaria are dreptul în baza tratatelor UE, a declarat la rândul ei ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga. Ea a amintit că ''în momentul aderării sale la UE, în 2004, Ungaria nu a spus ''da'' unei Europe federaliste sau globalismului şi mai ales nu Statelor Unite ale Europei, ci unei alianţe a unor state-naţiune puternice care se respectă şi se sprijină reciproc''. ''Nu am spus ''da'' intrăii în UE pentru ca Bruxellesul să poată stabili pentru noi ceea ce noi considerăm a fi o familie, ceea ce noi denumim o căsătorie şi cine să poată adopta copii în Ungaria şi în ce condiţii'', a completat Judit Varga.

Polonia a avertizat de asemenea că va opune veto bugetului european. Criteriul statului de drept ''este doar un pretext, un cuvânt frumos care sună bine, dar este vorba de fapt despre o aservire instituţională, politică, de o limitare radicală a suveranităţii'', a declarat luni ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro.

Manfred Weber: ”Cine respectă statul de drept nu trebuie să se teamă de acest mecanism”

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, şi vicepreşedintele acestui grup pentru chestiunile bugetare, Siegfried Mureşan, au criticat guvernele polonez şi ungar pentru veto-ul opus luni de acestea împotriva bugetului multianual al UE şi planului de redresare care însumează peste 1.800 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al grupului PPE din Parlamentul European.

''Dacă (premierul ungar) Viktor Orban şi (premierul polonez) Jaroslaw Kaczynski doresc să oprească folosirea acestor fonduri pentru toată lumea, atunci ei vor trebui să explice aceasta milioanelor de angajaţi şi de întreprinzători, primari şi studenţi, cercetători şi fermieri care mizează pe sprijinul oferit de aceste fonduri'', afirmă Weber.

''Dezbaterea despre statul de drept nu este despre o ţară, sau despre Est şi Vest. Mecanismul este neutru şi se aplică tuturor la fel'', susţine el. ''Oricine respectă statul de drept nu trebuie să se teamă deloc de acest mecanism. Guvernele polonez şi ungar trebuie să înceteze crearea acestei opoziţii ficţionale între ei şi valorile care sunt parte a tratatelor noastre. Nu există o astfel de opoziţie. Popoarele europene au un singur inamic în acest moment, acesta este coronavirusul, şi se aşteaptă de la noi să acţionăm acum'', a indicat Weber.

Veto-ul Poloniei şi Ungariei a fost de asemenea criticat de vice-preşedintele grupului PPE însărcinat cu chestiunile bugetare, europarlamentarul român Siegfried Mureşan.

''Cu bugetul său şi fondul de redresare de 750 de miliarde de euro, Europa cheltuie astăzi mai mulţi bani ca oricând înainte. Cu cât cheltuim mai mult, cu atât mai mult trebuie să avem un control asupra acestor fonduri. Acesta este în mod precis scopul condiţionalităţii privind statul de drept pentru a garanta că banii ajung la cei care au nevoie şi fondurile sunt cheltuite corect. Bugetul UE înseamnă bani de la cetăţeni, pentru cetăţeni. La nevoie, condiţionalitatea privind statul de drept va asigura că banii fiecărui contribuabil, inclusiv taxele plătite de cetăţenii ungari şi polonezi, sunt cheltuiţi corespunzător şi acolo unde este nevoie'', spune Mureşan.

Parlamentul European (PE) şi Germania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, au ajuns pe 5 noiembrie la un acord privind un ''regim general de condiţionalitate'' prin care fondurile din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi cele din planul de redresare ''Next Generation'' (de 750 de miliarde de euro) vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE. Guvernele ungar şi polonez califică acest mecanism drept un ''şantaj'' la adresa lor şi un instrument arbitrar bazat pe criterii politice şi ideologice.