Gazele urmează să fie livrate via terminalul de GNL din Krk, Croaţia.

"Ungaria a semnat un contract de aprovizionare pe termen lung cu gaze naturale, pentru prima dată cu o companie occidentală", a scris Peter Szijjarto într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

"Ungaria îşi va asigura 10% din aprovizionarea cu gaze din Occident, ceea ce reprezintă un pas important în diversificarea energetică a Ungariei", a adăugat Szijjarto.

Până acum, Ungaria s-a bazat în principal pe gazele naturale ruseşti iar autorităţile de la Budapesta nu au semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu niciun alt furnizor decât grupul rus Gazprom, care lucrează la extinderea prezenţei sale în Europa prin construirea mai multor noi gazoducte.

Timp de mai mulţi ani Ungaria spune că este deschisă la ideea de a-şi procura gaze naturale din orice sursă, inclusiv din Occident, după ce vor fi deschise noi rute şi s-a plâns de faptul că ţările vecine nu se grăbesc să construiască infrastructurile necesare.

Terminalul de gaze naturale lichefiate din portul Krk, Croaţia, urmează să devină operaţional peste câteva luni iar Ungaria şi-a rezervat deja o mare parte din capacitatea acestui terminal.

În paralel, Ungaria a convenit un acord cu Gazprom privind aprovizionarea cu 6,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, adăugând că vrea un acord flexibil pe termen lung cu firma rusească.