Documentul privind decizia Guvernului, publicat miercuri pe portalul oficial de informatii juridice, a fost semnat luni de catre premierul Dmitri Medvedev.

Decretul a autorizat ministrii rusi ai Finantelor, Economiei si Afacerilor Externe, compania rusa Rosatom si banca rusa Vnesheconombank sa inceapa negocieri cu Guvernul ungar in vederea pregatirii contractului de imprumut.

Rusia acorda Ungariei imprumutul pentru a construi doua reactoare noi la centrala Paks. Suma va acoperi 80% din costuri. Ungaria poate sa traga din imprumut incepand din 2014 si pana in 2025.

Imprumutul a fost anuntat la mijlocul lunii ianuarie, in contextul unei intalniri la Moscova a premierului ungar Viktor Orban cu presedintele rus Vladimir Putin.

Centrala nucleara de la Paks este singura de acest fel din Ungaria si este situata la aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are in prezent in functiune patru reactoare rusesti cu o capacitate totala de 2.000 de MW si produce circa 40% din energia electrica a tarii.

Cele doua reactoare ar urma sa fie construite de compania Rosatom, controlata de statul rus.

Noile reactoare ar urma sa aiba o capacitate de cate 1.200 de MW.