"Personal nu cred (ca evenimentele din Japonia vor afecta constructia de noi centrale in Romania - n. red.), dar este posibil sa aiba un impact asupra cresterii nivelului de rezistenta la evenimente extreme", spune Teodor Chirica, membru al Forumului Atomic European.

"Este posibil sa se ceara inchiderea centralelor care nu au anvelopa (sistem de protectie suplimentar care izoleaza reactoarele nucleare - n. red.). La nivel european s-ar putea cere inchiderea centralei nucleare de la Kozlodui din Bulgaria si a altor centrale nucleare vechi", considera si Ionut Purica, expert in energie si mediu in cadrul Academiei Romane.

In ceea ce priveste centrala de la Cernavoda, aceasta se opreste in mod automat in cazul unui cutremur. "Alegerea amplasamentului centralei de la Cernavoda a avut la baza studii complexe privind riscul seismic. In Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atat de mare ca a celui produs in Japonia, magnitudinea maxima la noi fiind intre 7 si 7,5 grade pe scara Richter", se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica.
 

Citeste mai departe in Ziarul Financiar.