Financial Times: Temeri pentru democratia din Romania. Optiunea "nucleara" pe care o poate utiliza UE contra tarii noastre
Prima a fost Ungaria, dar acum exista semne de ingrijorare ca ar putea avea loc derapaje de la statul de drept intr-o alta fosta tara comunista care a aderat la UE in 2007, Romania, vecinul mai mare al Ungariei, comenteaza Financial Times in editia electronica.
"Romania repeta oarecum, intr-o forma mai extrema, schimbari de Guvern ca cele care au avut loc intr-o serie de tari UE in care populatia a fost foarte nemultumita de taierea costurilor si stagnare", comenteaza Neil Buckley, editorul pentru Europa de Est al publicatiei, intr-o analiza ampla intitulata "Temeri pentru democratia din Romania".
Bucurestiul a impus "unele dintre cele mai dure masuri de austeritate", dupa ce a obtinut, in 2009, un credit in valoare de 20 de miliarde de euro de la UE si FMI, precizeaza publicatia, citand taierea salariilor bugetarilor cu 25%.
Insa, in opinia FT, actuala criza din Romania "evidentiaza mijloacele limitate de care dispun institutiile europene pentru a exercita presiune asupra tarilor care se indeparteaza de calea democratiei".
UE poate, in baza articolului sapte din Tratatul UE, sa adopte sanctiuni, inclusiv suspendarea dreptului de vot al unui stat membru.
"Dar aceasta este considerara o optiune «nucleara», iar Uniunea a ezitat sa o utilizeze impotriva Ungariei", scrie publicatia.
In schimb, oficiali de la Bruxelles afirma ca in cazul in care situatia Romaniei se deterioreaza, Uniunea poate continua sa ii blocheze accesul in Spatiul Schengen, "un obiectiv scump" la Bucuresti, sau sa suspende fondurile structurale din cauza progreselor insuficiente in reformele judiciare, potrivit FT.
Dar nu este clar daca USL-ul lui Ponta va merge atat de departe la Bucuresti pe cat a mers Fidesz-ul lui Orban in Ungaria, comenteaza publicatia. "Domnul Ponta nu are charisma domnului Orban. De asemenea, Ungaria a fost suficient de puternica financiar in 2010 ca Guvernul lui Orban sa intoarca spatele unui ajutor FMI si sa incerce masuri economice neortodoxe", conchide publicatia.
Sursa: Mediafax