Comisia a informat Guvernul, printr-o scrisoare oficiala, ca Agentia Euratom Supply a aprobat intelegerea, a declarat Lazar.

"Acum problema nu este daca modernizarea continua, ci in ce fel", a continuat oficialul ungur, anuntand ca lucrarile de constructie la cele doua reactoare noi ar putea sa inceapa in 2018.

Lazar a insistat ca este vorba despre un "mare succes" ca Guvernul Orban sa poata sa convinga CE ca acordul Rusia-Ungaria "vizeaza mai degraba consolidarea securitatii energetice a Europei decat sa sporeasca dependenta Ungariei de Rusia".

Seful de Cabinet a precizat ca Ungaria a incheiat trei acorduri cu Rusia, privind construirea, managementul si aprovizionarrea celor doua noi reactoare de la Paks. Cel de-al treilea a necesitat aprobarea directa a CE, a adaugat el.

Insa Lazar a anuntat ca Guvernul si CE negociaza in continuare cu privire la probleme in domeniul concurentei si achizitiilor.

Contractorii care urmeaza sa efectueze lucrarile de modernizare este necesar sa fie selectati conform regulilor europene in domeniul achizitiilor publice, a spus Lazar, adaugand ca "toate acestea sunt in concordanta cu intentiile si interesele Ungariei".

Centrala de la Paks urmeaza sa fie modernizata de catre Rosatom din Rusia, cu un credit de la statul rus.

Uniunea Europeana blocase acordul in valoare de 12 miliarde de euro dintre Ungaria si Rusia pentru construirea celor doua reactoare nucleare in Ungaria, intrucat acesta presupunea si importarea de combustibil exclusiv din Rusia, potrivit Financial Times.

Anul trecut, Rusia si Ungaria au ajuns la o intelegere pentru construirea a doua reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW in Paks, oras situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta.

Rusia urma sa imprumute Ungariei pana la 10 miliarde euro pentru finantarea constructiei reactoarelor la centrala nucleara din apropierea orasului Paks, potrivit intelegerii intre premierul ungar Viktor Orban si presedintele rus Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului.

Criticii acordului dintre Ungaria si Rusia si-au exprimat teama privind cresterea dependentei energetice a Ungariei fata de Rusia. De asemenea, mai multi oficiali europeni si-au manifestat ingrijorarea legata de faptul ca Moscova foloseste politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa si pentru a crea tensiuni intre statele membre UE in ceea ce priveste mentinerea sanctiunilor impuse Rusiei pentru rolul pe care-l joaca in criza din Ucraina.