FT: UE a blocat acordul nuclear de 12 mld. euro, incheiat intre Ungaria si Rusia in 2014. Moscova si Budapesta dezmint. De ce se teme Europa
Exista "sanse foarte mari" ca Ungaria si Rusia sa ajunga la un acord cu privire la furnizarea de combustibil pentru centrala nucleara de la Paks, care sa fie acceptabil pentru UE, a declarat vineri seful de cabinet al lui Viktor Orban, dupa ce Financial Times a scris ca UE a blocat acordul nuclear, relateaza MTI.
Seful de cabinet al premierului Ungariei, Janos Lazar, a facut declaratia pentru postul national ungar de radio, raspunzand unei intrebari despre o informatie de presa, potrivit careia acordul de 12 miliarde de euro dintre Ungaria si Rusia privind modernizarea singurei centrale nucleare unguresti ar fi fost blocat de catre UE din cauza importarii de combustibil nuclear exclusiv din Rusia.
Lazar a declarat ca Euratom doreste ca si alte parti - si nu doar Rusia - sa poata sa furnizeze combustibil nuclear centralei de la Paks. Euratom doreste, de asemenea, ca aprovizionarea sa fie sigura, a adaugat el.
Seful de cabinet al lui Orban a anuntat ca se lucreaza la o solutie in vederea garantarii unei aprovizionari in siguranta cu combustibil nuclear a Ungariei si care sa "permita si rusilor sa participe la aprovizionare".
Oficialul a apreciat totodata ca nu este in interesul UE sa blocheze modernitatea centralei de la Paks.
La randul ei, compania rusa de stat Rosatom, cu activitate in domeniul nuclear, a anuntat vineri ca acordul a fost convenit intre Comisia Europeana si Ungaria, relateaza Reuters. Potrivit agentiei, un purtator de cuvant al Rosatom a mai declarat ca firma nu are nimic de adaugat la pozitia Guvernului ungar, care a dezmintit informatii de presa potrivit carora UE blocheaza importurile de combustibil nuclear ale Ungariei.
Financial Times a scris miercuri ca Euratom a refuzat sa aprobe planul Ungariei de a importa combustibil nuclear numai din Rusia. Ungaria a contestat decizia, dar CE a sustinut decizia Euratom de a respinge contractul, potrivit publicatiei britanice.
Pentru a continua proiectul alaturi de Rusia, Ungaria ar trebui, in aceste conditii, fie sa renegocieze termenii contractului in ceea ce priveste importul de combustibil, fie sa actioneze legal impotriva Comisiei Europene.
Criticii acordului dintre Ungaria si Rusia si-au aratat teama privind cresterea dependentei energetice a Ungariei fata de Rusia. De asemenea, mai multi oficiali europeni si-au manifestat ingrijorarea legata de faptul ca Moscova foloseste politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa si pentru a crea tensiuni intre statele membre UE, in ceea ce priveste mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei.
Un purtator de cuvant al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat vineri dimineata ca articolul FT este "fals si induce in eroare". El a precizat ca acest contract urmeaza sa fie finalizat "in cateva saptamani" si ca va tine cont de observatiile Euratom. Kovacs a subliniat totodata ca prevederile din documentele respective si negocierile in curs sunt informatii clasificate.
Anul trecut, Rusia si Ungaria au ajuns la o intelegere pentru construirea a doua reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW in Paks, oras situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta. Rusia urma sa imprumute Ungariei pana la 10 miliarde euro pentru finantarea constructiei reactoarelor la centrala nucleara din apropierea orasului Paks, potrivit intelegerii intre premierul ungar, Viktor Orban, si presedintele rus, Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului.
Contractele pentru proiectarea, construirea si mentenanta reactoarelor au fost atribuite unei subsidiare a grupului rus Rosatom in decembrie anul trecut. De asemenea, acordul dintre Rusia si Ungaria prevedea ca centrala nucleara de la Paks sa utilizeze combustibil importat exclusiv din Rusia.
Citeste si: Cele mai bune anvelope de vara, recomandate de specialistii din trei tari