• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mii de persoane au demonstrat impotriva Guvernului Orban la Budapesta, acuzat ca indreapta Ungaria catre Rusia

Mii de persoane au demonstrat impotriva Guvernului Orban la Budapesta, acuzat ca indreapta Ungaria catre Rusia

Pana la 10.000 de persoane, potrivit unor organizatii pentru drepturi civile si partide de opozitie, au participat la un mars impotriva Guvernului Orban duminica, la Budapesta, de la gara Keleti la Astoria, relateaza MTI.

Marsul "Pentru o noua Republica ungara!" a fost organizat de doua grupuri pe Facebook implicate in organizarea altor doua demonstratii - "100.000 impotriva taxarii Internetului" si "60.000 pentru pensii private".
 
Organizatorii au invitat ungurii sa participe la marsul pentru "libertate, egalitate civica, egalitate in impartirea poverii si independenta" - toate simboluri ale unei republici care, in opinia lor, a fost eliminata de catre Guvernul condus de catre Viktor Orban.
 
Zoltan Kesz, candidatul care a obtinut mandatul in urma alegerilor de la Veszprem (vest) prin care Fidesz a pierdut majoritatea de doua treimi in Parlament, l-a catalogat pe Orban "dictator", acuzandu-l ca indreapta Ungaria catre Rusia.
 
Organizatorii au anuntat ca intentioneaza sa demareze 19 initiative de referendum, vizand sa "destructureze sistemul" si regimul Orban.
 
In opinia unui avocat international, Tamas Lattmann, referendumul este necesar deoarece regimul actual face rau Ungariei, economiei si poporului, interzicandu-le o sansa la dezvoltarea sociala.
 
Referendumul va viza lupta impotriva coruptiei, obiective economice, educationale si sociale, declararea averilor "reale" ale politicienilor, eliminarea monopolului de stat asupra tutunului, desecretizarea unor investitii cheie si "eliberarea" autostrazilor.
 
Pe de alta parte, politia a arestat un barbat pentru "comportament zgomotos" in timpul unui discurs sustinut de catre Orban la Muzeul National, in cadrul evenimentelor oficiale organizate pentru sarbatorirea Revolutiei de la 1848. Politia a refuzat sa ofere orice detalii.

16 martie 2015 08:05
Modifică setările cookies