Fabricile de la Komarom (Ungaria), Reynosa (Mexic) si Salo (Finlanda) vor fi reprofilate in unitati de personalizare a smartphone-urilor pentru pietele din Europa, America de Nord si America Latina, se arata intr-un comunicat al grupului, citat de Mediafax.

Productia propriu-zisa de telefoane va fi transferata in Asia, unde Nokia beneficiaza de costuri mai reduse datorita proximitatii fata de furnizorii de componente si de mana de lucru mai ieftina. "In urma acestor planuri, numarul etapelor de productie si volumul de munca de la Komarom, Reynosa si Salo se vor reduce substantial. Schimbarile vor afecta un total de aproximativ 4.000 de angajati", se spune in comunicat.

Disponibilizarile vor fi efectuate gradual pe parcursul acestui an, Nokia oferind programe de sprijin pentru reangajare.

Cota de piata a Nokia in functie de volumul vanzarilor de telefoane mobile la nivel mondial in anul calendaristic 2011 a scazut cu 5,6 puncte procentuale, la 27%. Volumul vanzarilor Nokia a coborat cu 7,9%, in timp ce piata a crescut cu 11,1%, potrivit estimarilor prezentate recent de compania de cercetare IDC.

Intre timp, cota de piata a companiei Samsung a crescut cu aproximativ un punct procentual, la 21,3%, dupa o majorare de 17,6% a vanzarilor, iar Apple si-a dublat vanzarile si cota de piata, la 6%. Celalalt "mare pierzator" al anului 2011 a fost LG, vanzarile de telefoane ale producatorului sud-coreean coborand cu 24,5%, iar cota de piata cu peste 3 puncte procentuale, la 5,7%.

Piata smartphone-urilor a crescut cu 55% in trimestrul al patrulea al anului trecut raportat la perioada corespunzatoare din 2010, la 157,8 milioane de unitati vandute, potrivit IDC. Vanzarile liderilor Apple si Samsung pe acest segment au crescut cu 128%, respectiv 275%, in timp ce livrarile Nokia s-au redus puternic, cu 30,6%.

Research In Motion (RIM), producatorul BlackBerry, a inregistrat o scadere de 11%, iar producatorul taiwanez HTC a afisat o crestere de numai 17% pierzand cota de piata in favoarea Apple si Samsung.

Nokia a inchis la sfarsitul anului trecut fabrica de la Cluj, investitie de 60 milioane euro inaugurata in 2008, pentru a transfera productia in Asia, decizie in urma careia 2.200 de angajati si-au pierdut locurile de munca. Producatorul finlandez de telefoane mobile a mai inchis anul trecut si centrul de Cercetare si Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajati ai unitatii.

In septembrie, cand a anunat inchiderea fabricii din Romania, Nokia a pus sub evaluare strategica fabricile din Salo, Komarom si Reynosa.

Nokia a anuntat in aprilie 2011 ca va concedia 7.000 de angajati si a anuntat in septembrie concedierea altor 3.500 de persoane, dintre care 2.200 la Cluj. Producatorul de echipamente pentru retele de telecomunicatii Nokia Siemens Networks a anuntat in noiembrie concedierea a 17.000 de angajati.

Astfel, cele doua companii au anuntat in mai putin de 12 luni peste 27.000 de concedieri. Nokia si Nokia Siemens Networks aveau la sfarsitul anului trecut 130.000 de angajati.