Cum salveaza "Super Mario" moneda unica
UPDATE Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, a declarat presedintele institutiei, Mario Draghi. Masura face parte din planul BCE de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro, scrie Bloomberg.
Precedentul program de achizitii de obligatiuni, aprobat de BCE (Securities Markets Programme - SMP) a luat sfarsit, a spus Draghi.
BCE trebuie sa se afle in pozitia de a asigura transmiterea ratelor bancii catre toate statele membre ale zonei euro, a spus seful institutiei europene intr-o conferinta de presa, la scurt timp dupa ce banca a mentinut rata cheie la 0,75%.
"Vom avea un instrument eficient pentru a evita scenarii distructive, cu posibile provocari severe pentru stabilitatea preturilor", a spus presedintele Bancii Centrale Europene, relateaza Mediafax.
Seful BCE si-a pus credibilitatea in joc odata cu anuntarea planului de achizitii de obligatiuni, declarand in aceasta saptamana parlamentarilor europeni ca BCE trebuie sa intervina pentru a redobandi controlul dobanzilor intr-o economie fragmentata a zonei euro si pentru a salva moneda unica. Depinde acum de guvernele Spaniei si Italiei sa declanseze achizitiile de obligatiuni de catre BCE printr-o cerere pentru ajutor financiar catre fondul de urgenta al zonei euro. Sprijinul Mecanismului European de Stabilitate este insa conditionat de adoptarea de masuri de austeritate.
"Guvernele trebuie sa fie pregatite sa activeze" fondul de urgenta pe pietele obligatiunilor, atunci cand este necesar si "cu conditii stricte si eficiente", a afirmat acesta.
BCE isi rezerva dreptul de a sista achizitiile de obligatiuni daca guvernele nu-si trespecta angajamentele, a adaugat Draghi.
Achizitiile vor fi sterlizate in totalitate, astfel ca impactul asupra masei monetare va fi neutru, a spus el, adaugand ca banca va publica lunar date pe tari despre obligatiunile pe care le detine.
Maturitatea obligatiunilor vizate de BCE pe piata secundara va fi de 1-3 ani, fara o limitare in privinta randamentelelor, iar institutuia va avea acelasi statut ca orice alt creditor al tarilor respective.
BCE mentine dobanda-cheie la 0,75%
"La sedinta de astazi, Consiliul Guvernatorilor BCE a decis ca dobanda principalelor operatiuni de refinantare si dobanzile facilitatii marginale de credit si facilitatii de depozit vor ramane neschimbate la 0,75%, 1,5%, respectiv 0%. Presedintele BCE va comenta asupra motivelor aflate la baza acestor decizii la o conferinta de presa care va incepe la 2:30 PM CET (15:30 ora Romaniei - n.r.)", se arata intr-un comunicat publicat joi pe site-ul institutiei, preluat de Mediafax.
In sedinta de la inceputul lunii iulie, BCE a coborat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice.
Banca Angliei a mentinut joi dobanda cheie la 0,5% si a mentinut programul de cumparare de obligatiuni din piata la un plafon de 375 miliarde lire.
Banca centrala a Suediei a redus joi dobanda de politica moentara de la 1,25% la 1%, un nou minim istoric, spre surprinderea analistilor.
Draghi a declarat la inceputul lunii iulie ca va face "tot ceea ce este necesar" pentru a asigura surpavietuirea monedei euro. In linii mari, planul sefului BCE se refera la reducerea costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei prin achizitii masive de obligatiuni.
Potrivit informatiilor obtinute de Bloomberg de la surse oficiale, proiectul lui Draghi presupune interventia pe piete pentru a readuce dobanzile sub control prin achizitii nelimitate de obligatiuni cu maturitatea de pana la trei ani. Banca centrala a Germaniei se opune planului.
Pe acelasi subiect: