Una dintre cele mai puternice monede din lume se depreciază spectaculos. Francul elvețian depășește pragul de 1,2 unități pentru un euro
Franci elvetieni
Francul elveţian s-a depreciat depăşind pragul de 1,20 franci pentru un euro, pentru prima dată după luna ianuarie 2015 când Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a eliminat acest prag de referinţă, transmite Reuters.
Moneda elveţiană, care s-a depreciat constant în raport cu moneda euro în ultimii trei ani, a coborât joi până la 1,20025 franci pentru un euro.
Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat de franc după luna ianuarie 2015 când Banca Naţională a Elveţiei a şocat pieţele cu decizia sa de a renunţa să mai apere pragul de 1,2 franci pentru un euro, potrivit Agerpres.
Deprecierea francului este o veste bună pentru factorii de decizie de la Banca Naţională a Elveţiei, care în ultimul deceniu s-au luptat să ţină sub control un curs de schimb supraevaluat.
Investitorii mizează pe faptul că Banca Naţională a Elveţiei va menţine nemodificată politica sa monetară ultra-relaxată, chiar dacă Banca Centrală Europeană se pregăteşte să înăsprească politica sa monetară.
SNB nu-și va ajusta politica monetară, după deprecierea francului
Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), Thomas Jordan a precizat, într-un interviu acordat Bloomberg, că "nu este nerăbdătoare" să-şi ajusteze politica monetară ultra-expansivă, chiar dacă francul elveţian s-a depreciat.
"Nu trebuie să facem nimic în acest moment în privinţa politicii monetare. Deşi deprecierea francului se îndreaptă în direcţia potrivită, moneda Elveţiei încă este considerată ca o valoare de refugiu, iar situaţia este fragilă şi schimbătoare de la o zi la alta. Deci, rămânem prudenţi", a declarat Thomas Jordan.
Pentru a ţine sub control evoluţia francului, SNB se foloseşte de ratele negative ale dobânzilor şi de intervenţia pe pieţele valutare. SNB a păstrat intervalul de variaţie a ratei dobânzii Libor pe trei luni între minus 1,25% şi minus 0,25%, în linie cu estimările analiştilor. De asemenea, rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB a fost păstrată la minus 0,75%.
"Suntem convinşi că actuala politică monetară încă este necesară. Cum inflaţia încă este la un nivel scăzut, Banca Naţională a Elveţiei îşi va menţine actuala politică monetară", a afirmat Jordan.
Deprecierea francului este un semn pozitiv că politicile monetare ale băncile centrale din întreaga lume revin la "normal", iar asta "va ajuta economiile mai mici şi va da mai mult spaţiu de manevră în viitor", a mai declarat preşedintele SNB.
Un studiu realizat de Bloomberg arată că, până la sfârşitul anului, moneda elveţiană s-ar putea tranzacţiona la 1,18 franci pentru un euro.
Pe acelasi subiect: