Tot mai mulți lucrători din țări UE care sunt angajați în Germania primesc ajutoare sociale pentru copiii lor, chiar dacă aceștia nu locuiesc în Germania, potrivit datelor prezentate de agenția DPA și citate de Deutsche Welle.

În iunie, numărul copiilor care locuiesc în alte țări UE sau în țări din Spațiul Economic European și care primesc beneficii sociale de la statul german a fost de 268.336”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului de Finanțe.

Numărul acestora este cu 10% mai mare față de sfârșitul anului 2017, când 243.234 dintre copiii care primeau alocații locuiau în afara granițelor. În 2016, numărul acestora a fost de 232.189 de copii.

Astfel, costurile statului german cu alocațiile copiilor care locuiesc în străinătate se ridică la 50 de milioane de euro pe lună și la mai mult de 600 de milioane de euro pe an, mai precizează agenția de presă citată.

Beneficiile pentru copii din Germania – numite "Kindergeld" – constau în plata lunară a unei alocații pentru fiecare copil. Suma pornește de la 192 de euro pe lună de copil, pentru primii doi copii ai familiei. Plățile sunt apoi diferențiate, în funcție de numărul de copii dintr-o familie.

Potrivit legislației europene, alocațiile pentru copii sunt acordate de statele în care părinții acestora locuiesc și lucrează, indiferent de naționalitatea acestora.

Politicienii germani trag semnalul de alarmă

De mai mulți ani, politicienii germani vor să schimbe legislația în acest domeniu. Câțiva primari ai unor orașe în care locuiesc grupuri mari de imigranți spun că cei mai mulți dintre aceștia vin în Germania exclusiv pentru beneficiile și ajutoarele sociale.

Guvernul german nu încearcă să găsească o soluție. Trebuie să facă ceva în legătură cu faptul că mulți săraci din Europa vin în Germania pentru beneficii sociale”, spune Sören Link, primarul din Duisburg, un oraș din vestul șării.

Potrivit DPA, numărul imigranților din estul Europei, care provin din țări precum Polonia, Republica Cehă și România, a crescut semnificativ față de anul trecut.

Odată cu extinderea UE cu țările din Europa de Est, numărul beneficiarilor de alocații pentru copii a crescut abrupt. În 2010, Germania plătea beneficii pentru 89.261 de copii, din care peste 31.500 erau cetățeni germani care locuiau în străinătate.

Potrivit datelor oficiale, în 2010, România nu apărea în statistici, în timp ce din Bulgaria doar 12 copii primeau alocații de la statul german. La sfârșitul lunii iunie, 18.850 de copii români și 7.000 de copii bulgari primeau beneficii sociale.

Fostul ministru de Finanțe Wolfgang Schäuble a inițiat, anul trecut, un proiect de lege pentru ajustarea sumelor plătite de statul german persoanelor care trăiesc în alte țări UE, însă inițiativa a fost criticată de Comisia Europeană.

Cu o inițiativă asemănătoare a venit și guvernul din Austria, care, în luna mai, a propus o lege prin care să fie tăiate ajutoarele sociale în cazul copiilor care trăiesc în ţările lor de origine şi nu împreună cu părinţii, în Austria.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de către parlament, ajutoarele sociale vor fi diminuate în cazul lucrătorilor proveniţi din ţări cu costuri de trai mai mici, în timp ce aceia din ţări cu costuri de trai mai mari vor beneficia de ajutoare mai mari.

Noua politică a guvernului de la Viena îi va afecta în special pe lucrătorii proveniţi din ţările est-europene membre ale UE, inclusiv România. De exemplu, ungurii care primesc acum 172 de euro pentru un copil vor primi în viitor 94 de euro.

Comisia Europeană a transmis că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor UE non-austrieci.