Potrivit proiectului de lege, care a fost prezentat Dumei de Stat la sfarsitul saptamanei trecute, companiile vor fi nevoite sa schimbe in ruble un procent de pana la 50% din veniturile in moneda straina intr-un interval de maxim sapte zile de la incasarea banilor. Suma finala care trebuie convertita in ruble ar urma sa fie stabilita de banca centrala.

Sunt necesare masuri de urgenta pentru a sprijini moneda nationala si a reduce impactul deprecierii rublei asupra preturilor alimentelor, se arata in document.

Propunerea partidului Doar Rusia a venit pe fondul esecului bancii centrale de a opri caderea rublei, care s-a depreciat anul acesta cu circa 40% fata de dolar, ca urmare a tensiunilor cu Ucraina, a scaderii pretului petrolului si a sanctiunilor economice impuse de statele din Vest.

Potrivit analistilor, initiativa partidului Doar Rusia nu are prea multe sanse sa fie adoptata.

Rubla a fost moneda nationala cu cea mai slaba evolutie dupa hryvna ucrainiana in 2014, potrivit unui clasament Bloomberg, care include 170 de tari. Vineri, rubla a coborat cu 3% la 58,21 fata de dolar, un nou minim absolut.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii bancii centrale din Rusia au declarat ca institutia se opune oricaror restrictii administrative de ordin financiar si in special unei masuri care sa oblige convertirea in ruble a veniturilor companiilor.

Cu toate acestea, autoritatile de la Moscova au sfatuit marii exportatori, precum compania petroliera de stat Rosnef, sa schimbe cat mai multa valuta in moneda locala pentru a atenua presiunile pe rubla. Ministerul de Finante a propus pe 4 decembrie lansarea unor discutii cu reprezentantii companiilor de stat in privinta vanzarilor de valuta.