Banca centrala a Rusiei a intervenit din nou pe piata, cu 700 mil. dolari, dupa trecerea la flotarea libera a rublei
Banca centrala a Rusiei a intervenit pe piata valutara pentru prima oara dupa trecerea la flotarea libera a rublei in noiembrie, cheltuind luni 700 de milioane de dolari pentru sustinerea monedei nationale, relateaza Bloomberg.
Rubla s-a depreciat in prima zi a saptamanii cu 6,6% fata de dolar, la 53,95 de unitati, si si-a continuat declinul miercuri, depreciindu-se cu 0,3%, la 54,02 unitati pe dolar.
La inceputul lunii noiembrie, banca centrala a Rusiei a abandonat politica interventiilor nelimitate pe piata valutara pentru sustinerea rublei si a anuntat trecerea la flotarea libera a monedei nationale.
Totusi, institutia si-a rezervat dreptul de a vinde valuta in cazul in care stabilitatea financiara a statului este amenintata de deprecierea rublei.
In octombrie, banca a cheltuit 30 de miliarde de dolari pentru sustinerea rublei, insa actiunea institutiei nu a oprit declinul monedei ruse. De la inceputul anului, rubla s-a depreciat cu aproximativ 40% fata de dolar de la inceputul anului.
Veniturile la bugetul de stat au fost puternic afectate de scaderea pretului petrolului cu 39% fata de maximul atins in iunie, in conditiile in care jumatate dintre acestea este generata de industria petrolului si gazului.
Pretul barilului de petrolul Brent a crescut miercuri cu 0,4%, la 70,85 de dolari, dupa ce saptamana trecuta a coborat cu 12,7%, dupa decizia Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu reduce productia de petrol anul viitor.