Kalvakuntla Chandrashekar Rao, care a facut greva foamei pentru a obtine castig de cauza, a fost instalat in postul de sef al Executivului, luni dimineata, la Hyderabad, capitala noului stat. Locuitorii au sarbatorit crearea acestuia la miezul noptii, cu focuri de artificii 

Noul premier al Indiei, Narendra Modi, l-a felicitat pe Rao si a promis "sustinere totala poporului si Guvernului din Telangana", intr-un mesaj postat pe Twitter. 

"India are un nou stat. Bine ati venit in Telangana, cel de-al 29-lea stat al nostru. Telangana va consolida marsul nostru catre dezvoltare in anii urmatori", a adaugat el.

Noul stat a fost creat in urma scindarii celui numit Andhra Pradesh.

Hyderabad, unde sunt instalate numeroase grupuri importante in domeniul tehnologiei de varf, va ramane capitala celor doua state timp de zece ani. 

Campania in vederea crearii acestui stat, situat intr-una dintre cele mai sarace regiuni, a inceput in anii '50, promotorii sai denuntand lipsa de atentie fata de regiune din partea executivelor locale. In schimb, elitele si locuitorii regiunilor de coasta din Andhra Pradesh, mai bogate, se opuneau acestei scindari, temandu-se de o destabilizare economica a regiunii. 

Seful Executivului statului Andhra Pradesh a demisionat la inceputul anului, in semn de protest, inainte de dezbaterea in Parlament a crearii acestui nou stat. Dezbaterea a provocat scene de haos in Parlament, alesii batandu-se intre ei si folosind gaze lacrimogene unii impotriva altora. 

Decizia de a crea acest stat a fost considerata mult timp, de catre analisti, o manevra electorala a Partidului Congresului, infrant recent in alegerile legislative, cu scopul de a atrage voturi in sudul tarii. Partidul a obtinut doar doua dintre cele 42 de mandate aflate in joc in alegerile legislative la nivelul statului Andhra Pradesh. Opozantii crearii statului apreciaza ca aceasta decizie deschide "cutia Pandorei" revendicarilor separatiste in India.