In unele sate din India, timpul pare ca a stat in loc, dupa cum reiese dintr-un reportaj CNN. Linistea este intrerupta doar de sunetul uneltelor manuite de locuitori. Femeile lucreaza cot la cot cu barbatii, luand imprumuturi in dolari, ca sa isi poata achizitiona uneltele pentru tamplarie.

HDFC, una dintre cele mai mari banci cu capital privat din India, si-a extins agentiile si acorda oamenilor credite, pentru ca acestia sa isi poata demara mici afaceri si ateliere, din care sa se intretina. Daca nu ar recurge la aceste imprumuturi, multi indieni, in special femeile, nu ar avea o sursa de venit.

India numara 600.000 de sate, dar numai 5% dintre ele au sucursale bancare. Asta inseamna ca milioane de oameni sunt exclusi din reteaua financiara a tarii. HDFC incearca sa acopere aceasta piata. Reprezentantii bancii sunt increzatori ca investitiile in filierele locale vor da roade, pentru ca ofera locuitorilor servicii la care altfel nu ar fi avut acces.

“In urmatorii 3-5 ani s-ar putea sa nu avem mari profituri, dar peste sase ani, cand vom fi terminat cu toate aceste cheltuieli de baza, ca banii pe faciltati, cladiri si instruire, banca va avea profit“, spune Manohara Raj, de la HDFC.

Oamenii au inceput sa se obisnuiasca cu sistemul si merg acum in mod regulat la banca. Chiar daca drumul cu autobuzul pe drumul neasfaltat nu este una dintre cele mai placute calatorii, acestia spun ca merita efortul. In micile sate din India, sa reusesti sa iti intretii familia din fabricarea mobilei poate fi ceea ce face diferenta intre a muri de foame si a avea ce pune pe masa.

Si banca centrala a Indiei si-a facut o prioritate din includerea a cat mai multe persoane in sistemul financiar. Aceasta a obligat toate institutiile bancare sa isi deschida un sfert din sucursale in partea rurala a tarii, lucru care ar trebui sa fie in beneficiul atat bancilor, cat si clientilor, ajutand inclusiv economia nationala.

“India poate inregistra o crestere de 1-2 procente, daca reusim sa includem toti oamenii in sistemul financiar”, este de parere K.C. Chakrabarty, guvernatorul bancii centrale din India.

In alte sate, banca de stat din India a deschis mici filiale in care e oferita asistenta financiara. Deschiderea unui cont aici dureaza numai cateva minute, iar birocratia este minima.

Femeile spun ca nu se simt intimidate sa vina aici. Unele recunosc ca, daca pana acum obisnuiau sa isi ascunda economiile in cutii, in casa, acum isi depoziteaza banii la banca, unde sunt mai in siguranta, pentru ca sotii lor nu ii pot cheltui. Iar altele marturisesc ca nici macar nu le-au mai spus sotilor ca si-au deschis un cont bancar. Controlul asupra finantelor proprii le-a dat acestor femei un sentiment de independenta, incredere, dar si o sansa de a asigura un viitor mai bun pentru copiii lor.