“Cred ca Scotia va fi independenta, da, dar aceasta este o alegere a poporului scotian”, a spus ea, intrebata intr-un interviu daca este parere ca Marea Britanie se va destrama pana in 2025.

Sondajele de opinie estimeaza ca Partidul National Scotian al lui Sturgeon va obtine cele mai multe mandate la nord de Anglia in alegerile parlamentare de joi din Marea Britanie, noteaza News.ro.

Formatiunea ar putea pierde, insa, o parte dintre cele 54 din totalul de 59 de mandate alocate pentru Scotia.

Nicola Sturgeon declara recent ca, daca Partidul National Scotian (SNP) castiga alegerile legislative din 8 iunie in Scotia, premierul Theresa May nu va mai avea niciun motiv sa refuze organizarea celui de-al doilea referendum pentru independent.

Liderii SNP, care a castigat 56 de locuri in Parlamentuol scotian, din 59, la alegerile din 2015, considera ca scotienilor trebuie sa li se mai dea o sansa de a-si exprima opinia in legatura cu aparteneta la Regatul Unit, dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din UE.

De cealalta parte, premierul britanic Theresa May a spus in repetate randuri ca nu este momentul potrivit pentru ca Scotia sa voteze din nou pentru independenta. La referendumul precedent, din 2014, scotienii au respins independenta cu doar 10%, insa de atunci lucrurile s-au schimbat semnificativ, considera Sturgeon.

“Daca SNP castiga alegerile din 8 iunie in Scotia - si sunt convinsa ca asa va fi, atunci pozitia premierului May nu mai are niciun fel de sustinere”, a spus Sturgeon, intr-un interviu recent pentru BBC.

Ea a adaugat ca o noua victorie in alegeri, dupa cea din 2014, ar da mai multa putere Partidului Scotian in Parlamentul de la Edinburgh, ceea ce ii va da legitimitatea de a organiza un al doilea referendum de independenta.

SNP insista ca scotienii au dreptul de a decide asupra viitorului lor, in conditiile in care la referendumul pentru Brexit au votat intr-o majoritate covarsitoare sa ramana in UE. In aceste conditii, Sturgeon spune ca o Scotie independenta ar putea ramane stat membru UE.

Desi Paramentul de Edinburgh a aprobat cererea premierului Nicola Sturgeon de a organiza referendumul pentru independenta, Theresa May, care trebuie sa-si dea acordul final, a spus in repetate randuri ca nu este momentul pentru ca scotienii sa voteze pentru independenta, in urmatorii doi ani, in contextual inceperii negocierilor pentru Brexit. Sturgeon, pe de alta parte, a promis organizarea consultarii populare in 2018 sau, cel mai tarziu, la inceputul lui 2019.