Ministerul Afacerilor Externe a anuntat vineri ca, potrivit informatiilor de pana la acest moment, pe lista pasagerilor avionului apartinand companiei Malaysian Airlines care s-a prabusit in estul Ucrainei se afla si numele unui roman cu dubla cetatenie. 

”In completarea informarii de presa transmisa in aceasta dimineata cu privire la tragedia aviatica din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca - urmare a verificarilor care continua, in vederea stabilirii identitații tuturor pasagerilor - i-au fost furnizate noi informatii potrivit carora pe lista transmisa pana la acest moment de compania Malaysian Airlines se regaseste un cetatean care detine dubla cetatenie, inclusiv cetatenie romana”, informeaza MAE.

Familia acestuia a fost informata de autoritatile din tara de domiciliu, iar autoritatile romane au luat, de asemenea, legatura cu familia care nu doreste, sub nicio forma, sa fie facute publice niciun fel de date personale.

Potrivit Mediafax, acesta era student in anul II la UMF Cluj, cu cetatenie romano-canadiana. Era insotit de o alta studenta la UFM, cetatean strain.

Avionul de pasageri a fost doborat de o racheta, afirma un consilier din cadrul Ministerului ucrainean de Interne. „Este un act terorist", afirma presedintele Petro Porosenko, referindu-se la presupusa implicare a insurgentilor prorusi in acest incident.

Militiile separatiste si pompierii sositi la locul prabusirii avionului de pasageri, in estul Ucrainei, au recuperat cutiile negre ale aeronavei, afirma surse citate de CNN.

Huib Gorter, vicepresedintele departamentului european al Malaysia Airlines, a anuntat ca in afara de cei 154 de olandezi, la bordul avionului se aflau, de asemenea, 27 de australieni, 23 de malaysieni, 11 indonezieni, sase britanici, patru germani, patru belgieni, trei filipinezi si un canadian.  Nationalitatea a peste 50 de persoane urmeaza sa fie stabilita. 

Ministerul belgian de Externe a precizat la randul sau ca in accident au murit cinci cetateni belgieni, ci nu patru.  De asemenea, presedintele francez, François Hollande, a declarat joi seara ca la bordul avionului "puteau fi mai multi cetateni francezi". 

Directorul ONUSIDA a declarat vineri ca "multi" dintre pasagerii avionului malaysian care s-a prabusit, joi seara, in Ucraina se deplasau la o conferinta mondiala pe tema SIDA, care urmeaza sa aiba loc in acest weekend, la Melbourne. 

Oficiali americanii au declarat ca avionul malaysian a fost doborat de o racheta sol-aer, dar originea acesteia ramane nesigura.

La locul prabusirii, in zona Grabov, in apropierea orasului sahtarsk (Donetk), s-au deplasat membri ai militiilor rebele si pompieri. Autoritatile ucrainene nu au acces in zona dezastrului aviatic, regiunea fiind sub controlul separatistilor prorusi.

Prabusirea avionului este o "tragedie teribila", a declarat presedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de AFP. "Administratia Statelor Unite depune eforturi pentru a stabili daca la bordul avionului erau cetateni americani", a spus Obama.

"Statele Unite vor oferi orice fel de asistenta in acest caz. Gandurile si rugaciunile noastre sunt la familiile pasagerilor", a precizat Obama.

Ipoteza cutremuratoare. Un site al rebelilor sugereaza ca insurgentii ar fi doborat avionul Malaysia Airline din greseala

Porosenko: Este un act terorist

Prabusirea avionului malaysian este "un act terorist", afirma presedintele Petro Porosenko, referindu-se la presupusa implicare a insurgentilor prorusi in acest incident.

"Nu este vorba de un simplu incident, nici de o catastrofa, este un act terorist", a declarat Porosenko, potrivit purtatorului sau de cuvant, Sviatoslav Tsegolko.

Anterior, Petro Porosenko a declarat ca nu exclude posibilitatea ca avionul de pasageri prabusit in estul Ucrainei sa fi fost doborat cu o racheta. "Nu poate fi exclusa posibilitatea ca avionul sa fi fost doborat cu o racheta", a declarat Porosenko.

Numeroase cadavre au fost gasite in zona din estul Ucrainei unde s-a prabusit avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines, anunta corespondentul AFP.

Fragmente ale fuselajului, numeroase cadavre si bagaje sunt pe un camp, in zona Grabov, in apropierea orasului sahtarsk, in regiunea Donetk. La locul prabusirii sunt membri ai militiilor rebele si pompieri.

Boeing 777 este una dintre cele mai sigure aeronave existente

Insurgentii separatisti prorusi din estul Ucrainei sustin ca avionul companiei Malaysia Airlines a fost doborat de un avion de vanatoare ucrainean. Liderii separatisti din autoproclamata "Republica populara Donetk" sustin ca au doborat joi doua avioane "ucrainene", in estul Ucrainei, informeaza Kyiv Post.

Premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak, s-a declarat "socat" de prabusirea avionului companiei Malaysia Airlines, in contextul in care o alta aeronava a aceleiasi companii este disparuta din martie in zona Oceanului Indian. "Sunt socat de relatarile privind prabusirea avionului. Vom lansa imediat o investigatie", a scris Mohd Najib Tun Razak pe Twitter.

Avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines a fost doborat de o racheta, afirma si un consilier din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, citat de Washington Post. Anton Gerasenko, consilier in Ministerul ucrainean de Interne, afirma ca avionul a fost doborat de o racheta de tip Buk.

Toti pasagerii au murit

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines disparut de pe radare in estul Ucrainei s-a prabusit in apropierea orasului Ciahtarsk, in regiunea separatista Donetk, iar cel putin 285 de persoane au murit, afirma surse citate de Itar-Tass.

Compania aeriana Malaysia Airlines a confirmat ca a pierdut contactul cu avionul Boeing 777. Conform unor surse citate de Interfax, avionul a disparut de pe radare in timp ce zbura la altitudinea de croaziera de circa 10.000 de metri.

Potrivit agentiei Interfax, avionul Boeing 777 decolase de la Amsterdam (Olanda) si urma sa ajunga la Kuala Lumpur (Malaysia).

Avionul s-a prabusit in estul Ucrainei, intr-o zona in care mai multe aeronave au fost atacate de catre insurgenti prorusi. Avionul companiei Malaysia Airlines avea la bord 280 de pasageri si 15 membri ai echipajului.

Accidentul are loc la mai mult de patru luni de la disparitia unui avion cu 239 de pasageri al companiei Malayisian Arlines. Zborul MH370, care transporta 227 de pasageri de 13 nationalitati si 12 membri ai echipajului, a disparut pe 8 martie in spatiul aerian al Vietnamului, autoritatile anuntand ulterior ca toti pasagerii au murit.

TOATE DETALIILE DESPRE INCIDENT LE GASITI PE WWW.STIRILEPROTV.RO.