"Lumea vrea sa stie cum ne imaginam uniunea politica (ce vine) o data cu uniunea monetara", a spus cancelarul la inceputul reuniunii sale cu Barosso.

Definirea acestei viziuni pe termen mediu si lung este la fel de importanta ca si masurile pe termen scurt de lupta impotriva crizei care vor fi de asemenea abordate in cadrul acestei intalniri. Aceasta trebuie sa serveasca la pregatirea unui summit european foarte asteptat la Bruxelles in 28 si 29 iunie.

Barroso a insistat de asemenea asupra necesitatii de a acorda raspunsuri crizei pe termen scurt cat si pe termen mai lung.

"Cred ca este foarte important sa acordam imediat semnale ca suntem pregatiti sa facem ceea ce este necesar pentru a asigura stabilitatea monedei noastre", a spus acesta, insa in acelasi timp "trebuie sa vorbim de viitorul uniunii noastre, sa o completam cu o uniune politica".

"Lucrurile trebuie sa mearga mai repede, trebuie sa mergem mai departe", a adaugat acesta.

Pentru Merkel unul dintre punctele ce necesita clarificare pe termen mediu va fi problema supravegherii bancilor si "in ce masura vom plasa bancile de o importanta sistemica europeana sub un control specific".

Aceasta a mentionat de asemenea o tema pe placul lui Barroso, ideea unei "uniuni bancare" in zona euro, care isi creeaza incet drum printre liderii europeni, insa Germania a semnalat ca pentru ei acesta este un proiect pe termen lung.