Irlandezii au fost chemati sa se pronunte joi prin referendum asupra pactului bugetar european, un scrutin urmarit indeaproape de Bruxelles.

Irlanda este pana in prezent singura tara membra UE care supune unui referendum acest tratat care vizeaza sa consolideze disciplina in cadrul Uniunii ca urmare a crizei datoriilor, scrie Mediafax.

Pactul, aprobat de liderii tuturor tarilor membre, cu exceptia Marii Britanii si Cehiei, prevede respectarea "regulilor de aur" cu privire la echilibrul finantelor, sub amenintarea sanctiunilor.

Premierul irlandez de centru Enda Kenny a facut campanie pentru aprobarea referendumului, care va fi, potrivit lui, sinonim cu "stabilitatea".

In schimb, Gerry Adams, liderul Sinn Fein, partid nationalist de stanga, a apreciat ca pactul ar semnifica si mai multa austeritate. "Stim ca austeritatea nu functioneaza si acest lucru il spun tot mai multe persoane in Europa", a reiterat el cu o zi inaintea scrutinului.

Irlanda se afla intr-o situatie deosebita in UE, deoarece beneficiaza de la sfarsitul lui 2010 de un plan de salvare de 85 de miliarde de euro acordati de UE si Fondul Monetar International in schimbul unor angajamente in domeniul bugetar.

O eventuala respingere a pactului european nu va avea impact imediat asupra acestui plan de salvare, dar ar priva Irlanda de accesul la Mecanismul european de stabilitate destinat sa sustina tarile din zona euro aflate in dificultate, care va intra in vigoare in iulie.

Un referendum este un exercitiu riscant in Irlanda, tara care a a respins doua tratate europene (Nisa in 2001 si Lisabona in 2008), inainte de a se razgandi in cadrul unor noi scrutine, dar cu pretul unor concesii.

In Romania, pactul fiscal european a fost aprobat de Parlament.